Zoeken

Munir en Jessica komen op tragische wijze om bij Barcelona

12 januari 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Munir en Jessica, die in een buitenwijk van Montcada bij Barcelona woonden, overleden door verstikking terwijl ze een geïmproviseerde hut probeerden op te warmen, waar ze naartoe wilden verhuisden. Ze laten een 2-jarige peuter achter.

De dood van het echtpaar heeft geleid tot verontwaardiging onder de inwoners van de kleine stad en familieleden, volgens wie de slachtoffers in de steek waren gelaten door de autoriteiten. Munir en Jessica woonden iets langer dan twee jaar in een klein hutje in een buitenwijk bij de rivier Besòs. Zij hebben een zoontje dat niet bij hen woonde omwille van hun uiterst precaire situatie. Op zondag waren ze aan het verhuizen naar een grotere hut en probeerden ze die op te warmen met een geïmproviseerde open haard toen ze stierven door verstikking, meldt El Diario.

Lees ook: Marokko: tragische dood moeder en drie dochters

Munir en Jessica kwamen naar de sloppenwijk nadat ze uit hun flat in Santa Coloma de Gramenet waren gezet wegens geldgebrek. Munir, van Marokkaanse afkomst, was de jongste van tien kinderen en woonde al meer dan 25 jaar in Spanje. Hij werkte als schroothandelaar. Jessica is Spaanse en werkte in een kledingzaak in Santa Coloma.

"Moeten er twee mensen sterven voordat we beseffen hoe arm ze zijn?", vraagt Leila Bakhat, de zus van Munir, aan de telefoon. Net als haar broer Rachid, verwijt ze de gemeentelijke en nationale autoriteiten dat ze niets hebben gedaan om niet enkel haar broer en zijn vrouw uit deze situatie te halen, maar ook de rest van de bewoners van deze sloppenwijk. "Wat hen is overkomen, had elk gezin in deze buitenwijk kunnen overkomen," voegt Leila eraan toe. Ze verwijt ook de media dat ze hun rol niet hebben gespeeld en de ellende van deze mensen niet onder de aandacht hebben gebracht.

Lees ook: Ontroerende getuigenis Marokkaan die vrouw verloor bij brand woontoren Londen (video)

Het gebied wordt bewoond door daklozen waarvan het exacte aantal niet bekend is bij de gemeentelijke autoriteiten. Zoals de burgemeester van Montcada i Reixac, Laura Campos, maandag heeft bevestigd, zijn deze mensen niet ingeschreven in het gemeenteregister en hebben zij geen contact met de sociale diensten. Het probleem van de sloppenwijken is endemisch in een aantal grote Spaanse steden. Volgens het laatste verslag van de Generalitat van 2016, leefden er in Catalonië 48.000 mensen in ondermaatse huisvesting, waarvan meer dan 5000 dakloos waren en nog eens 34.000 in onveilige of inadequate huisvesting woonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team