Zoeken

Moulay Hicham bondgenoot van islamisten tegen Mohammed VI

15 april 2011 - 11:32 - Marokko

©

Prins Moulay Hicham zou allianties vormen met leden van de Marokkaanse oppositie, met inbegrip van islamisten, om een politiek alternatief voor te bereiden op het koningschap, meldt de Amerikaanse krant "World Tribune", die "The Foreign Policy Research Institute" citeert.

In een dossier getiteld "De Marokkaanse uitzondering" zegt het instituut gevestigd in Philadelphia, dat de dissidente prins, die van mening is dat Marokkanen een islamitische overname niet moet vrezen, een alliantie heeft gevormd met de dochter van de leider van Al Adl wal Ihssane, Nadia Yassine.

De studie van onderzoeker Ahmed Charai meldt ook dat een aantal Marokkaanse journalisten werken voor de "Rode Prins", om hem te helpen zijn doel te bereiken in Marokko.

Charai laat ook weten dat Marokko tot nu toe volksopstanden zoals in Tunesië en Egypte heeft kunnen vermijden en dat de Marokkaanse overheid stabiel blijft. Ook de koning, aan de macht sinds 1999, blijft zeer populair in het land.

Op dag van vandaag zijn de protesten gekalmeerd en is het relatief rustig in Marokko. De macht van de koning is er niet langer taboe, het maatschappelijk debat is verrijkt en privé media zijn veel vrijer.

Het rapport bespreekt ook de economische moeilijkheden ervaren door Marokko en wijt de trage ontwikkeling van het land aan de corruptie, armoede, slechte medische zorg, huisvestingsprobleem en islamitisch extremisme.

"Deze omgeving zou aan de oorsprong zijn van de illegale immigratie naar Europa en de massale drugshandel en zou ook het terrorisme hebben aangemoedigd" concludeert het rapport.

Bladna.nl