Zoeken

Moordenaar Belgische politieagente Hassan Lasir mag gevangenis verlaten

23 mei 2021 - 10:40 - Wereld

©

De strafuitvoeringsrechtbank heeft beslist dat Hassan Lasir, één van de moordenaars van de Belgische agente Kitty Van Nieuwenhuysen, de gevangenis mag verlaten en de rest van zijn straf mag uitzitten onder elektronisch toezicht.

Hassan Lasir was één van de drie daders die in 2007 bij een politie-inval in een huis in Lot bij Beersel, de politie onder vuur namen en daarbij politie-inspecteur Kitty Van Nieuwenhuysen om het leven brachten. Lasir, Noureddine Cheikhni en Galip Kurum werden daarvoor in 2011 veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Eén van de daders, Nourredine Cheikni, mocht een paar jaar geleden de gevangenis al verlaten met een enkelband.

Kitty Van Nieuwenhuysen was die dag samen met haar collega Peter Van Stalle opgeroepen voor een homejacking toen ze plots onder vuur werden genomen in de Beerselsestraat in Lot. De 23-jarige politieagente uit Leuven zat op de passagiersstoel van het politievoertuig en werd dodelijk getroffen. Haar collega en het slachtoffer van de homejacking, werden verwond.

De politie kon pas op 19 januari 2008 de drie verdachten arresteren. Het trio werd in 2011 door het Brusselse assisenhof veroordeeld tot dertig jaar cel, schrijft Het Nieuwsblad. Johan Van Nieuwenhuysen, de papa van Kitty, is niet verbaasd over het nieuws. "Zo zie je maar, de politici zitten na elk geval van geweld tegen hulpverleners te schreeuwen dat zulke zaken strenger bestraft zullen worden. Als je dan hoort dat de moordenaars van een politieagente al vrijkomen nadat ze minder dan de helft van hun straf hebben uitgezeten, wat moet je daar dan nog van denken?"

Staatssecretaris Theo Francken ondertekende de intrekking van zijn verblijfsvergunning, waardoor Hassan Lasir na zijn volledige straf, uitgeleverd zal worden aan Marokko. Hij was al voor de moord op Kitty bekend bij de politie. Hij pleegde tussen 1996 en 2007 namelijk 42 strafbare feiten in België, van diefstal tot gewapende overvallen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team