2 maart 2023 - 07:00 - Wereld
De nabestaanden van Reduan Bakkali zijn tevreden over het snoeiharde rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) met betrekking tot de beveiliging van personen rondom het Marengo-proces. Ze zien het als een erkenning voor wat hen is overkomen. De broer van kroongetuige Nabil B. werd in 2018 doodgeschoten in Amsterdam.
In het OVV-rapport staat dat het Openbaar Ministerie destijds tekort is geschoten in de beveiliging van onder meer Reduan, de broer van kroongetuige Nabil B. Hij werd in maart 2018 in Amsterdam vermoord. De politie en het OM hebben voorafgaand aan de moorden veel signalen gemist. Bovendien werkten de diensten die betrokken waren bij bewaking en opsporing langs elkaar heen, schrijft NOS.
Lees ook: Nederlandse justitie weigerde familie Nabil B. te beschermen
"Het rapport bevestigt wat wij al vanaf het begin weten: het kroongetuigesysteem voldoet niet, brengt onschuldige levens in gevaar en het OM is nalatig geweest aangaande onze veiligheid", reageert de familie in een persverklaring. Naast Reduan werden ook Derk Wiersum, de advocaat van Nabil B. en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries geliquideerd. "Wij zijn allereerst drie mannen verloren die ons dierbaar waren. Daarnaast zijn onze zorgvuldig opgebouwde levens verwoest en hebben wij na al die jaren nog steeds geen uitzicht op een veilig, sociaal en zinvol leven. Wij voelen ons al de jaren in de steek gelaten door het Openbaar Ministerie en de staat", aldus de familie.
Reduan had niets te maken met de criminele activiteiten van zijn broer. Hij meldde in de dagen voor zijn dood dat hij doodsbang was voor een afrekening, omdat zijn broer zou getuigen tegen Ridouan Taghi. Hij had ook meermaals aangedrongen op zijn beveiliging en op die van zijn familieleden. "Toen de aanslag op hem plaatsvond, waren er voor hem nog geen concrete beveiligingsmaatregelen getroffen", staat in het rapport. "Enkel was afgesproken dat wanneer Reduan een melding zou doen bij de politie, die met "hoge prioriteit" zou worden opgepakt", aldus de OVV.
Lees ook: Criminelen organiseren zich tegen Marengo-kroongetuige
In hun verklaring roepen de nabestaanden op tot een complete hervorming van het kroongetuigenstelsel: "Het huidige systeem is onmenselijk en kost mensenlevens. Er mogen niet meer slachtoffers vallen en bovendien mag niemand ons lot wachten". De politie en het Openbaar Ministerie zeggen "lessen te zullen trekken" uit het rapport en het kabinet meldt "de urgentie die het onderzoeksrapport uitdraagt" te onderschrijven.
Chergui brengt extreme hitte naar Marokko
Lichte aardbeving houdt Marokko even in spanning
Thailand deelt hi-tech innovatie met Marokko
Marokko versnelt aankoop militaire vliegtuigen
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Spanningen op Afrika Cup: onderzoek naar Algerijnse ’anti-Marokko handelingen’
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie
Imam Alkmaar ontslagen na Israël-trip
Oorlogsdreiging: Spaanse ambassadeur waarschuwt voor Marokko