Zoeken

Nederland: kroongetuige Nabil B. stopt samenwerking met OM

27 mei 2021 - 15:00 - Wereld

©

Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, schort zijn overeenkomst met het Openbaar Ministerie op. Hij wil voorlopig geen enkele medewerking meer verlenen omdat het OM niet in staat zou zijn om de veiligheid van de familie van B. te waarborgen.

Nabil B. zou woensdag getuigen tijdens een zitting rond de moord op spyshophouder Ronald Bakker, maar is niet komen opdagen. Het OM heeft volgens zijn advocaten systematisch geen respect voor de afspraken met betrekking tot veiligheidsmaatregelen voor B. en zijn familie. "Het OM faalt op ieder vlak. B. heeft gezegd: tot hier en niet verder", schrijven zijn advocaten in een verklaring.

Onno de Jong, advocaat van Nabil B. gaf een beknopte uitleg: "De problemen die onze cliënt ondervindt in de besprekingen met het OM die gaan over veiligheid van hem en zijn gezin zijn zo ernstig dat hij het niet verantwoord vindt om op deze weg door te gaan." De problemen die B. ondervindt, hebben betrekking op "specifieke veiligheidsaangelegenheden", zegt De Jong in het AD. "Afspraken worden niet nagekomen. Er wordt geprobeerd om betrokkenen onder druk te zetten en ons als advocaten van alle kanten te weren. Dit moet ophouden. Dus, heeft onze cliënt gezegd, schort ik mijn medewerking aan dit proces op. Laat het OM maar eens aan tafel komen. Dit is aan hen."

Nabil B. heeft al lang klachten over de gebrekkige veiligheidsmaatregelen die justitie in werking stelde voor hem en zijn familie en zijn vraag lijkt gegrond aangezien zijn broer een week na de bekendmaking van kroongetuigendeal in maart 2018, werd doodgeschoten. Het OM werd dinsdag per e-mail op de hoogte gebracht van de beslissing en reageert "verrast" op de stap van B. De officier van justitie vindt dat de besprekingen over de veiligheidsmaatregelen geen deel mogen uitmaken van het strafproces.

De zitting kon na het bekend worden van het nieuws worden voortgezet. Ridouan Taghi is één van de vijf verdachten in deze zaak. Alle verdachten lieten weten geen vragen van de rechtbank te willen beantwoorden tijdens deze zitting.

Bladna.nl