Zoeken

Deense advocaat wil Mansour redden van doodstraf in Marokko

4 november 2020 - 13:00 - Marokko

©

Marokko heeft Denemarken officieel laten weten dat de Deens-Marokkaanse Said Mansour in Marokko is veroordeeld tot de doodstraf. Mansour heeft deze straf gekregen voor zijn betrokkenheid bij de terroristische aanslagen van 16 mei 2003 in Casablanca. Deze aanslagen hebben aan 45 mensen het leven gekost.

Het Deense ministerie van Immigratie en Integratie heeft in een email laten weten dat ze op de hoogte is gesteld van de veroordeling van Mansour nadat hij in hoger beroep was gegaan tegen zijn eerdere veroordeling, meldt persbureau Ritzau. Of de straf daadwerkelijk zal worden uitgevoerd is volgens de Deense autoriteiten nog maar de vraag. Sinds 1993 worden er in Marokko geen doodvonnissen meer uitgevoerd. Volgens het persbureau is Denemarken in gesprek met de Marokkaanse autoriteiten over deze zaak.

De verdediging van Mansour heeft op de website van de Deense publieke omroep DR laten weten dat ze vrezen dat hij ter dood zal worden gebracht. "Het plaatst de Deense staat in een ongelukkige positie als we daadwerkelijk een burger hebben uitgeleverd aan een land waar hij in de dodencel zit", zegt zijn advocaat Eigil Strand. Hij heeft de zaak op verzoek van de familie van Mansour in behandeling genomen.

"Het punt is dat nu hij zijn vonnis heeft ontvangen, er geen garantie is dat hij niet zal worden geëxecuteerd. Het zijn de huidige regering en de machthebbers die de bevoegdheid hebben om te beslissen of ze het vonnis al dan niet uitvoeren", aldus de advocaat. Hij is van mening dat de Deense staat zich actief moet bemoeien met deze zaak. Volgens Strand moet Denemarken garanties claimen zodat Marokko niet een straf uitvoert die in strijd is met de Deense wet.

In Denemarken stond Mansour in de jaren negentig al bekend als een extremist onder de bijnaam "Brønshøj’s boekverkoper". Hij werd verdacht van het plannen van een aanslag op de VN-top in Kopenhagen in 1995. Hiervoor werd hij gearresteerd maar vervolgens ook weer vrijgelaten omdat de aanklacht werd ingetrokken. In 2004 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden nadat de Deense inlichtingendienst (PET) tijdens een huiszoeking video- en geluidsmateriaal had aangetroffen waarin werd opgeroepen tot jihad.

Een jaar later werd er bij een doorzoeking van zijn huis materiaal gevonden met toespraken van al-Qaeda-leiders Abu Musab al Zarqawi en Abu Qutada. Er werden meer dan 3000 cd’s in beslag genomen waarvan een derde extremistische inhoud bevatte. Hiervoor werd Mansour andermaal gearresteerd en aangeklaagd. In 2007 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en zes maanden op beschuldiging van terrorisme.

Nadat de rechtbank in Frederiksberg hem in 2014 opnieuw veroordeelde voor het oproepen tot terrorisme kreeg hij een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd. In 2016 oordeelde het Hooggerechtshof in Denemarken dat zijn Deense nationaliteit moest worden ingetrokken en werd hij uitgeleverd aan Marokko. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat een Deens staatsburger zijn nationaliteit is afgenomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team