Zoeken

Amazigh-activisten noemen normalisatie Marokko-Israël "een historische overwinning"

17 december 2020 - 09:00 - Marokko

©

Amazigh-activisten noemen de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël een "historische overwinning".

Amazigh-activist Mounir Kaji, die altijd al een pleitbezorger van de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen is geweest, zegt dat dit besluit al jaren geleden genomen had kunnen worden, meldt Hespress. Hij ziet het vooral als een einde aan de geheimzinnigheid rond de samenwerking tussen Marokko en Israël, omdat er al sterke handels-, veiligheids- en bezoekrelaties waren tussen de twee landen.

Volgens Kaji is deze normalisatie met Israël, naast een historische mijlpaal, vooral gunstig voor Marokko op het gebied van technologie en industrie. Ook denkt hij dat het besluit bij kan dragen aan het herstel van het toerisme en de landbouw door gebruik te maken van Israëlische expertise. Dit is hard nodig volgens de activist om de Marokkaanse economie nieuw leven in te blazen na de negatieve effecten van de uitbraak van het coronavirus

Abdellah Bouchtart, een politieke activist die zich inzet voor de Amazigh-cultuur, noemt de toenadering tot Israël een "historische overwinning" voor de Amazigh-beweging. Ook maakt het volgens hem een einde aan de lang- en hoogoplopende discussies over het onderwerp.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team