Zoeken

Mohammed VI ontkent olievondst

17 april 2012 - 08:49 - Marokko

©

Marokko heeft geen aardolie gevonden in zee tussen de Canarische eilanden en Marokko, aldus Koning Mohammed VI aan Paulino Rivero Baute, regeringsvoorzitter van de Spaanse archipel.

Paulino Rivero leek ontspannen en gerustgesteld toen hij dit vrijdag tijdens een perspunt in Rabat aangaf. Volgens hem zou de ontdekking en exploitatie van olie in dit gebied namelijk een ecologische en economische ramp zijn voor de archipel, waarvan 30% van het BBP afhangt van het toerisme.

Eind maart had de Canarische voorzitter reeds aangegeven het economisch model van de Canarische Eilanden niet samenging met olie-exploitatie. Hij maakte zich dan ook zorgen na de verklaringen van de Spaanse minister van Industrie, Energie en Toerisme, José Manuel Soria Lopez, volgens dewelke de olie toekomt aan wie het ontdekt.

Spanje, dat onlangs aan Repsol heeft toegestaan het zeegebied tussen Marokko en de Canarische eilanden te verkennen, hoopt dagelijks 140.000 vaten olie uit zee te halen gedurende 20 jaar.

In Marokko heeft het Britse bedrijf Longreach Oil&Gas, onlangs te kennen gegeven dat de oliereserves aan de Marokkaanse kust ten noorden van Tarfaya, geschat zijn op twee miljard vaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team