Zoeken

"Mohammed VI moderniseerde Noord-Marokko om Sebta en Melilla te verstikken"

9 augustus 2022 - 09:00 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft zijn 23-jarige regeerperiode gebruikt om de Middellandse-Zeekust te moderniseren en een algemeen beleid voor Sebta en Melilla in te voeren, zo meldt een Spaanse krant.

Om Sebta en Melilla te "verstikken", heeft Koning Mohammed VI de noordkust van Marokko ontwikkeld door twee luchthavens en twee internationale havens te bouwen in Tanger en Nador. Op enkele kilometers van Sebta bouwde hij het exclusieve hotelcomplex Marina Smir om het toerisme in het noorden van het koninkrijk te bevorderen. In het noordoosten strekt het strand van Saidia zich uit over 18 kilometer. Sinds 2008 ontwikkelt de Marokkaanse vorst een ander gebied voor toptoerisme in de regio Nador, op 14 kilometer van Melilla.

Lees ook: Spanjaarden niet blij met toespraak van Koning Mohammed VI

Het toerisme is één van de belangrijkste motoren van de Marokkaanse economie en een prioritaire sector voor de regering, benadrukt het diplomatieke informatiebureau van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Half maart heeft de dienst een verslag over Marokko gepubliceerd. Volgens het Marokkaans wisselkantoor draagt de toeristische sector voor 11% bij tot het bruto binnenlands product van Marokko en is het goed voor 548.000 directe banen.

In 2009 heeft Koning Mohammed VI het initiatief genomen voor de eerste fase van de urbanisatie van Atalayoun. Er is een park aangelegd naar het model van een natuurlijke habitat van trekvogels, een golfacademie (Atalayoun Golf Resort) en een jachthaven. Het wegennet wordt vernieuwd en er wordt een tramverbinding aangelegd tussen de internationale luchthaven Al-Aroui in Nador en de haven van Bni Nssar. Bovendien wordt gebruik gemaakt van alternatieve vervoermiddelen zoals watervliegtuigen, kabelbanen en kabelspoorwegen.

Lees ook: Sebta promoot zichzelf in Marokko

Sinds de normalisering van de betrekkingen met Israël in december 2020 hebben verschillende Israëlische toeristen en zakenlieden het noorden van Marokko bezocht. Rabat is op zoek naar buitenlandse investeringen uit Israël, het Verenigd Koninkrijk, de Golfstaten, Rusland en Turkije. De eerste Marokkaanse handels- en toerismebeurs "Morocco Expo Tel Aviv" werd in juli 2021 in Israël gehouden in de marge van een economisch forum dat werd bijgewoond door industrie-experts uit beide landen. Momenteel wordt een Israëlisch-Arabische Kamer van Koophandel opgericht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team