Zoeken

Sebta en Melilla: co-soevereiniteit tussen Spanje en Marokko in 2030?

28 oktober 2022 - 20:00 - Marokko

©

De Spaanse inlichtingendeskundige Fernando Cocho stelt in documenten het bestaan te hebben ontdekt van een overeenkomst tussen Spanje en Marokko die voorziet in een soort gezamenlijke soevereiniteit over Sebta en Melilla in 2030.

In een recent interview met de SER heeft Fernando Cocho het bestaan van dit document bevestigd. Het geeft de twee autonome steden een speciale status tot 2030-2032.

Lees ook: Marokko "bezet" niemandsland bij Melilla, Spanje huivert

"De politieke dialoog is een voorwaarde omdat Marokko geen deel uitmaakt van de Europese Unie. Maar een speciaal verdrag moet dit mogelijk maken. En aangezien Marokko een strategische bondgenoot is van de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland, valt het nog te bezien hoe deze status zal worden geregeld", zei hij.

Lees ook: NAVO weigert Sebta en Melilla te beschermen bij aanval door Marokko

"Co-soevereiniteit is een speciale status voor een speciaal gebied of een gebied dat op een speciale manier is geannexeerd. Het zal een kwestie zijn waarover politieke overeenstemming zal moeten worden bereikt. Het heeft niets te maken met burgerschap. Marokko heeft niet alleen uitbreidingsbelangen in Spanje, Sebta en Melilla of de Canarische Eilanden. Ze omvatten ook de helft van Algerije en heel Mauritanië. Deze dingen ontwikkelen zich echter heel langzaam.", aldus de expert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team