Zoeken

Mohammed VI’s winnende investeringsreis in Afrika

16 oktober 2023 - 19:00 - Economie

©

Sinds de troonsbestijging van Koning Mohammed VI in 2000 heeft Marokko een aanzienlijke economische groei doorgemaakt, gedreven door een ambitieuze visie om een regionale grootmacht te worden, door buitenlandse investeringen aan te trekken.

Onder Koning Mohammed VI heeft Marokko aanzienlijk geïnvesteerd in belangrijke infrastructurele projecten, gebruikmakend van zijn geografische ligging als strategische handelsbrug tussen West-Afrika, Europa en het Midden-Oosten, schrijft Atalayar. Deze groei werd versterkt door een gericht buitenlands beleid, met name richting Sub-Sahara Afrika en het versterken van de banden met het Westen. Het koninkrijk toonde zijn engagement door in 2017 opnieuw toe te treden tot de Afrikaanse Unie en door in 2019 een vrijhandelsovereenkomst te ondertekenen om van Afrika één van de grootste economische markten met vrije beweging van mensen en goederen te maken.

Lees ook: Waarom Chinese investeerders massaal naar Marokko trekken

Op bilateraal niveau heeft Marokko diverse samenwerkingsovereenkomsten gesloten op gebieden van gemeenschappelijk belang, waaronder onderwijs, voedselveiligheid, jeugdwerkgelegenheid, klimaatverandering en water- en elektriciteitsbeheer. Dit omvat ook handelsovereenkomsten om directe investeringen in landen zoals Ivoorkust, Senegal, Gabon, Mali, Guinee-Bissau, Rwanda, Tanzania, Ethiopië, Nigeria, Ghana en de Republiek Guinee te vergemakkelijken.

Met zijn substantiële investeringen is Marokko nu de op één na grootste investeerder in Afrika, na Zuid-Afrika, en de grootste in West-Afrika, dankzij financiële instellingen zoals Attijariwafa bank, de Banque Centrale Populaire en Bank of Africa, die samen een vijfde van de bankactiva in West-Afrika bezitten. Daarnaast zijn Marokkaanse bedrijven zoals de meststoffengigant OCP en Itissalat Al-Maghrib actief in tientallen Afrikaanse landen.

Lees ook: Marokko zoekt Nederlandse investeerders voor legale cannabis

Marokko’s actieve economische diplomatie heeft ook de Zuid-Zuid-samenwerking versterkt, zoals het megaproject voor de aanleg van een transnationale onderzeese gaspijpleiding met Nigeria aantoont. Bovendien streeft het koninkrijk ernaar zijn rol als toegangspoort tot Afrika te versterken door middel van de Nationale Havenstrategie 2030, met de nadruk op de haven Tanger Med als een opkomend logistiek knooppunt. De economische vooruitzichten kunnen enigszins worden getemperd door de gevolgen van de aardbeving in Al-Haouz, met een mogelijke daling van de economische groei in de komende drie jaar, aldus de Wereldbank.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team