Zoeken

Waarom Chinese investeerders massaal naar Marokko trekken

29 september 2023 - 09:00 - Economie

©

In de afgelopen maanden hebben Chinese investeerders hun oog laten vallen op Marokko. Vorige week kondigde een Chinese groep een investering van twee miljard dollar aan in de bouw van een fabriek voor elektrische batterijcomponenten in het koninkrijk.

Volgens de Financial Times heeft de Chinese groep CNGR een partnerschap gesloten met het conglomeraat Al-Mada, dat eigendom is van de Marokkaanse koninklijke familie, om deze fabriek te bouwen. Er zijn ook andere investeringen aangekondigd door Chinese en Zuid-Koreaanse bedrijven in de minerale of elektrische batterijsector. Dit duidt volgens Radio France op een groeiende interesse van China in het koninkrijk.

Lees ook: Chinese investeringen in Afrika: Marokko op het podium

Deze toestroom van Chinese investeerders naar Marokko kan worden verklaard door hun afwijzing door het Westen en de bereidheid van de Marokkaanse autoriteiten om hun relaties met Peking te versterken. Als gevolg hiervan is Marokko nu de derde grootste bestemming voor Chinese investeringen in Afrika. Vermeldenswaardig is dat China, dat enkele jaren geleden nog afwezig was in de auto-industrie, de nummer één geworden in de productie van elektrische voertuigen, een sector die ook in Marokko in opkomst is.

Bladna.nl