Zoeken

De strategie van Mohammed VI: de Marokkaanse economie herafstemmen op het Westen

19 oktober 2023 - 17:00 - Economie

©

Terwijl verschillende leiders uit het zuiden kiezen voor een alliantie met de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika), versterkt Koning Mohammed VI van Marokko nadrukkelijk de banden met het Westen.

Deze strategische keuze kwam duidelijk naar voren tijdens de algemene vergaderingen van het IMF en de Wereldbank die van 9 tot 15 oktober in Marrakech plaatsvonden. Afgelopen vrijdag ontving Koning Mohammed VI in Rabat de voorzitter van de Wereldbank, Ajay Banga, en de algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva.

Lees ook: Mohammed VI’s winnende investeringsreis in Afrika

Marokko, dat de vergaderingen hostte, wordt gezien als een voorbeeldige volger van het economische model van de Bretton Woods-instellingen. Dit blijkt onder meer uit de snelle reactie van het koninkrijk op crises, zoals die na de aardbeving van 8 september, zijn beheersing van de inflatie en de vermindering van de werkloosheid. Bovendien heeft het koninkrijk zijn ontwikkelingsdynamiek afgestemd op de nieuwe uitdagingen van de wereldeconomie, met een focus op klimaatverandering en hernieuwbare energieën.

Verder positioneert Marokko zich als een belangrijk handelsknooppunt tussen Europa, de Golfstaten en Afrika. De handel met Europa bedroeg vorig jaar 63 miljard euro, wat neerkomt op 58,8% van de totale goederenstroom van het koninkrijk, driemaal zoveel als die met Azië en tien keer die met Afrika. Om investeerders aan te trekken, heeft Marokko een nieuwe investeringshandvest aangenomen dat fiscale voordelen biedt om technologische sectoren te bevorderen en werkgelegenheid te creëren.

Lees ook: Economische groei: Marokko presteert beter dan Algerije en Tunesië

Hoewel Marokko geleidelijk herstelt van de gezondheidscrisis, met een verwachte economische groei van 2,4% dit jaar en 3,6% in 2024, blijven de inspanningen uitdagend, vooral na de verwoestende aardbeving van 8 september. Het IMF heeft onlangs 1,3 miljard dollar aan financiering toegekend aan het koninkrijk, en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) heeft meer dan 1 miljard dollar bijgedragen voor de wederopbouw van de getroffen gebieden. De algemene vergaderingen van het IMF en de Wereldbank in Marrakech was een platform voor Marokko om de banden met zijn multilaterale en bilaterale partners aan te halen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team