Zoeken

Marokko-akkoord stimuleert VAE-investeringen in Afrika

16 juni 2024 - 06:00 - Economie

©

De Verenigde Arabische Emiraten zetten hun expansie in Afrika voort met een nieuwe investering van 3 miljard dollar in haveninfrastructuur op het continent, en met name in Marokko.

Deze investering, die over de komende 3 tot 5 jaar zal worden gespreid, is een antwoord op de toenemende vraag naar mineralenexporten uit Afrika, meldt Bloomberg. "De kosten van logistieke diensten en de toeleveringsketen in heel Afrika zijn extreem hoog in vergelijking met andere wereldmarkten, wat een goede kans vormt", aldus Mohammed Akooji, directeur-generaal van DP World voor Sub-Sahara Afrika.

Lees ook: Verenigde Arabische Emiraten investeren miljarden in Marokko

De groeiende vraag naar mineralen zoals koper uit Zambia en de Democratische Republiek Congo is een belangrijke drijfveer achter de uitbreidingsplannen van DP World. "We hebben de afgelopen jaren een toename van de vraag gezien, grotendeels aangewakkerd door de mondiale trends en de vraag naar producten zoals kobalt en lithium", aldus Akooji.

De Afrikaanse tak van DP World, die 27.000 mensen in dienst heeft, heeft havenoperaties, terminals, logistieke diensten en toeleveringsketens op het continent. Het bedrijf is bezig met uitbreidingen in Dar es Salaam, Tanzania, maar miste onlangs de kans om samen te werken met Transnet SOC Ltd. in Zuid-Afrika voor de ontwikkeling van de grootste containerhaven van het continent.

Lees ook: Marokkaanse elite verovert sleutelsectoren in Verenigde Arabische Emiraten

De nieuwe investeringsgolf van DP World komt zes maanden na de ondertekening van een akkoord tussen Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten om de samenwerking in de havensector te versterken. Deze overeenkomst omvatte memorandums van overeenstemming met betrekking tot de havens van Dakhla Atlantique en Nador West Med in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team