Zoeken

Koning Mohammed VI: "Zee is sleutel tot ontwikkeling in Afrika"

7 november 2023 - 19:00 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft in zijn toespraak ter gelegenheid van de verjaardag van de Groene Mars aangekondigd dat hij voornemens is "een sterke en concurrerende nationale handelsvloot op te bouwen" om de handel langs de Atlantische kust te verbeteren.

Tijdens zijn toespraak aan de natie ter ere van de 48e verjaardag van de Groene Mars, heeft Koning Mohammed VI zijn wens uitgesproken om van de Atlantische kust "een centrum van economische integratie en continentale en internationale invloed" te maken. Marokko is voornemens om de transportmiddelen en logistieke stations die nodig zijn om de hele Atlantische kust met elkaar te verbinden, te verschaffen, wat aanleiding is voor de oprichting van een "sterke en concurrerende nationale handelsvloot".

Lees ook: De strategie van Mohammed VI: de Marokkaanse economie herafstemmen op het Westen

Voor de Marokkaanse monarch moet de maritieme economie niet alleen steunen op "de uitgebreide exploitatie van natuurlijke mariene bronnen", maar ook op "voortdurende investeringen in sectoren zoals de zeevisserij, ontzilting van zeewater voor landbouwdoeleinden, de bevordering van de blauwe economie en de ontwikkeling van hernieuwbare energie", alsmede toerisme.

Marokko werkt samen met zijn Afrikaanse buren om het "aanzienlijke tekort aan infrastructuur en investeringen" in de Atlantische regio aan te pakken, benadrukte Mohammed VI. Hij verwees daarbij naar het pijpleidingproject met Nigeria, een 7000 kilometer lange pijpleiding die langs de kusten van dertien West-Afrikaanse landen moet lopen om Europa te bereiken.

Lees ook: Mohammed VI’s winnende investeringsreis in Afrika

Het koninkrijk is vastbesloten om dit "strategische" project "zo snel mogelijk" te realiseren, aldus Mohammed VI, eraan toevoegend dat dit regionale integratieproject de "economische opmars" van het Afrikaanse Atlantische gebied zou moeten bewerkstelligen en een "betrouwbare energievoorzieningsbron voor Europese landen" zou moeten worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team