Zoeken

Mohammed VI scoort met business en religie in Afrika

12 maart 2014 - 20:04 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft zaterdag zijn staatsbezoek aan Gabon afgesloten. Tijdens zijn Afrikaanse tour bezocht hij ook Mali, Guinee en Ivoorkust. In Ivoorkust verklaarde de monarch dat Afrika niet langer een privé-domein is.

Mohammed VI bevindt zich echter nog in Gabon, maar ditmaal voor een privé-vakantie. De ministers en zakenmannen die hem in Afrika vergezelden, zijn vrijdag allemaal terug naar Marokko gekeerd. Enkel de vriend en adviseur van Koning Mohammed VI, Fouad Ali El Himma, bleef met hem in Gabon.

Het bezoek van Mohammed VI aan de vier Afrikaanse landen is volgens experts een echt succes. Het grootste deel van de reis was gewijd aan business, maar ook de religieuze diplomatie van Marokko scoorde hoog.

Volgens de Koning "heeft de economische dimensie voorrang en is het één van de fundamenten van goede diplomatieke betrekkingen". Dat toonde hij aan met het groot aantal economische overeenkomsten die tijdens zijn trip werden gesloten.

Het buitenlands beleid van Rabat wordt in de rest van Afrika beschouwd als een "strategische opening naar het zuiden". Het lobbyen van Mohammed VI in Afrika is bovendien een doorn in het oog van Algerije, dat jarenlang als exclusieve bemiddelaar is opgetreden in West Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team