5 mei 2023 - 12:00 - Wereld
De 59-jarige Mohamed Bellahrach uit Nador is een Marokkaanse spion die centraal zou staan in het corruptieschandaal in het Europees Parlement, waar ook Marokko bij betrokken zou zijn. Bij het Directoraat-generaal Studies en Documentatie (DGED), de Marokkaanse inlichtingendienst, staat hij bekend onder de codenaam M118.
Mohamed Bellahrach, ook geïdentificeerd als Bellarache, Belahrech of Belareh, is volgens de Belgische krant Le Soir de "verantwoordelijke officier" van een Marokkaanse diplomaat met de bijnaam "De Reus". Deze laatste stond in contact met de voormalige Europarlementariër Pier Antonio Panzeri, die in december werd gearresteerd in het kader van een onderzoek naar het corruptieschandaal dat het Europees Parlement op zijn grondvesten doet schudden. Hij wordt beschuldigd van "lidmaatschap van een criminele organisatie", "witwassen van geld" en "corruptie", meldt Le Journal Du Dimanche. Hij, en dus ook Marokko, worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij intensieve lobbyactiviteiten en vermeende corruptie van Europese parlementsleden in de afgelopen jaren. Het koninkrijk heeft deze beschuldigingen echter verworpen.
Lees ook: Pegasus: Europa verdenkt Marokko van bespioneren Pedro Sanchez
Mohamed Bellahrach, de "James Bond van Nador", bevond zich in Frankrijk aan het begin van 2016. Het land werd dat jaar opgeschrikt door een reeks terroristische aanslagen. Hij zou erin geslaagd zijn om zo’n 200 S-dossiers (ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid) over geradicaliseerde Marokkanen aan het koninkrijk te bezorgen. Hij kreeg daarbij hulp van Charles D., de kapitein van de politie op de luchthaven van Orly en Driss A., de Frans-Marokkaanse directeur van een particulier beveiligingsbedrijf, belast met de bewaking van passagiers en bagage op deze luchthaven. In ruil daarvoor zou de politieman drie verblijven in Marokko en enkele duizenden euro’s hebben ontvangen.
Charles D. werd acht maanden in voorlopige hechtenis genomen en vervolgens uit het politiekorps gezet. De rechter belast met het onderzoek naar de zaak wil de ware identiteit van de Marokkaanse spion kennen. M118 is geen onbekende voor de Franse diensten. Hij staat op de S-lijst en wordt als "buitenlandse agent" in de gaten gehouden. Als "partner van een Franse vrouw", Nathalie Évelyne B, had hij een verblijfsvergunning die op 21 december 2010 door de prefectuur van Bas-Rhin is afgegeven en die tien jaar geldig was. Hij wordt gezocht voor "corruptie" en "het verdienen aan de schending van het beroepsgeheim". Op 13 februari 2018 werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.
Lees ook: Marokkaanse spion centraal in corruptieschandaal Europees Parlement
Onderzoekers van de Algemene Inspectie van de Nationale Politie (IGPN) begaven zich naar zijn huis in de Elzas om hem te arresteren, maar troffen daar enkel een zekere Fouad D. aan. Hij vertelde hen dat Mohamed Bellahrach een vriend van lange duur is en dat hij "een agent van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken" is. Fouad D. was directeur van een niet-handelsonderneming in onroerend goed, belast met het toezicht op de bouw van de Grote Moskee van Straatsburg, die gedeeltelijk door Marokko werd gefinancierd. Deze informatie is de onderzoekers ontgaan.
Belgische Marokkanen cel in voor drugshandel in Sebta
Meisjes in gevaar na aardbeving in Marokko?
Schandaal in Casablanca: Palestijn gezocht, Marokkaanse gearresteerd
Impasse in de Sahara: Marokko en Polisario onwrikbaar
Marokko start aanleg en nieuwe snelweg
Voetbalwedstrijd Marokko-Zambia vandaag (live)
Belgische Marokkanen cel in voor drugshandel in Sebta
Rotterdamse Mohsin doodgestoken bij Antwerpse club
Onschuldige Marokkaanse Nederlander na twee maanden uit Spaanse gevangenis vrijgelaten
Celstraf en verplichte zorg voor Marokkaanse humorist Yassine Belattar
Algerije probeert geschiedenis Marokko te manipuleren op internet
Ex-Franse minister haalt uit naar Marokko en Koning Mohammed VI
Amine komt om in Zara-winkel, familie vraagt hulp voor repatriëring
Aardbeving Marokko: Marokkaan vreest voor familie en ontsnapt uit Franse gevangenis