Zoeken

Mohamed Bellahrach, Marokkaanse spion in corruptieschandaal Europarlement

5 mei 2023 - 12:00 - Wereld

©

De 59-jarige Mohamed Bellahrach uit Nador is een Marokkaanse spion die centraal zou staan in het corruptieschandaal in het Europees Parlement, waar ook Marokko bij betrokken zou zijn. Bij het Directoraat-generaal Studies en Documentatie (DGED), de Marokkaanse inlichtingendienst, staat hij bekend onder de codenaam M118.

Mohamed Bellahrach, ook geïdentificeerd als Bellarache, Belahrech of Belareh, is volgens de Belgische krant Le Soir de "verantwoordelijke officier" van een Marokkaanse diplomaat met de bijnaam "De Reus". Deze laatste stond in contact met de voormalige Europarlementariër Pier Antonio Panzeri, die in december werd gearresteerd in het kader van een onderzoek naar het corruptieschandaal dat het Europees Parlement op zijn grondvesten doet schudden. Hij wordt beschuldigd van "lidmaatschap van een criminele organisatie", "witwassen van geld" en "corruptie", meldt Le Journal Du Dimanche. Hij, en dus ook Marokko, worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij intensieve lobbyactiviteiten en vermeende corruptie van Europese parlementsleden in de afgelopen jaren. Het koninkrijk heeft deze beschuldigingen echter verworpen.

Lees ook: Pegasus: Europa verdenkt Marokko van bespioneren Pedro Sanchez

Mohamed Bellahrach, de "James Bond van Nador", bevond zich in Frankrijk aan het begin van 2016. Het land werd dat jaar opgeschrikt door een reeks terroristische aanslagen. Hij zou erin geslaagd zijn om zo’n 200 S-dossiers (ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid) over geradicaliseerde Marokkanen aan het koninkrijk te bezorgen. Hij kreeg daarbij hulp van Charles D., de kapitein van de politie op de luchthaven van Orly en Driss A., de Frans-Marokkaanse directeur van een particulier beveiligingsbedrijf, belast met de bewaking van passagiers en bagage op deze luchthaven. In ruil daarvoor zou de politieman drie verblijven in Marokko en enkele duizenden euro’s hebben ontvangen.

Charles D. werd acht maanden in voorlopige hechtenis genomen en vervolgens uit het politiekorps gezet. De rechter belast met het onderzoek naar de zaak wil de ware identiteit van de Marokkaanse spion kennen. M118 is geen onbekende voor de Franse diensten. Hij staat op de S-lijst en wordt als "buitenlandse agent" in de gaten gehouden. Als "partner van een Franse vrouw", Nathalie Évelyne B, had hij een verblijfsvergunning die op 21 december 2010 door de prefectuur van Bas-Rhin is afgegeven en die tien jaar geldig was. Hij wordt gezocht voor "corruptie" en "het verdienen aan de schending van het beroepsgeheim". Op 13 februari 2018 werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Lees ook: Marokkaanse spion centraal in corruptieschandaal Europees Parlement

Onderzoekers van de Algemene Inspectie van de Nationale Politie (IGPN) begaven zich naar zijn huis in de Elzas om hem te arresteren, maar troffen daar enkel een zekere Fouad D. aan. Hij vertelde hen dat Mohamed Bellahrach een vriend van lange duur is en dat hij "een agent van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken" is. Fouad D. was directeur van een niet-handelsonderneming in onroerend goed, belast met het toezicht op de bouw van de Grote Moskee van Straatsburg, die gedeeltelijk door Marokko werd gefinancierd. Deze informatie is de onderzoekers ontgaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team