Zoeken

Mohamed Abrini weigert overplaatsing naar zwaar beveiligde Belgische gevangenis

19 augustus 2022 - 16:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Mohamed Abrini, één van de negen verdachten van de aanslagen in Brussel, is tegen zijn overplaatsing naar de gevangenis van Haren en heeft dat via zijn advocaat laten weten.

Mohamed Abrini werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Sinds 12 juli zit hij in de Belgische gevangenis van Andenne, in afwachting van zijn proces voor de aanslagen in Brussel. Volgens zijn advocaat Stanislas Eskenazi, zal Abrini met andere verdachten overgebracht worden naar de zwaar beveiligde gevangenis van Haren, in afwachting van zijn eerste hoorzitting, die gepland is voor 10 oktober, meldt sudinfo.

Lees ook: Salah Abdeslam en Mohamed Abrini aan België uitgeleverd

De terreurverdachte weigert echter om overgeplaatst te worden naar deze gevangenis. Zijn advocaat kondigde aan dat hij alle beschikbare juridische middelen zou aanwenden om dit te voorkomen. "Deze maximaal beveiligde gevangenis in Haren is een schande voor ons land!" verklaarde hij. "Ik zal me er krachtig tegen verzetten en alle mogelijke juridische middelen aanwenden om de overplaatsing van mijn cliënt te voorkomen," gaf hij aan. "Waarom? Omdat ik nu al weet dat mijn cliënt daar geen gunstiger regime zal hebben. Ik ijverde reeds voor een versoepeling van zijn detentievoorwaarden in Andenne. Ik vraag dat hij alleen mag joggen, dat hij meer dan één keer per week naar de sportzaal mag en dat de lijst van mensen met wie hij mag telefoneren wordt uitgebreid. Ik heb maandag een klacht ingediend bij de beroepscommissie, die 15 dagen heeft om te reageren," aldus advocaat Stanislas Eskenazi.

Lees ook: Mohamed Abrini bezocht "jeugdvriend" Abaaoud in Syrië

De raadsman is van mening dat de Belgische justitie de rechten van zijn cliënt met voeten tracht te treden en men een voorbeeld moet nemen aan het het Franse rechtssysteem. "In Frankrijk had Mohamed Abrini een normale detentie. Zijn tuchtrapporten waren erg goed. De Fransen waren zich ervan bewust dat slechte gevangenisomstandigheden negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gevangenen. Mijn cliënt moet in menswaardige omstandigheden worden ondergebracht, zodat hij zich tijdens zijn proces kan verdedigen.”

Bladna.nl