Zoeken

Advocaat Mohamed Abrini: "Ik was gewaarschuwd…"

25 januari 2022 - 20:20 - Wereld

©

Stanislas Eskenazi, advocaat van Mohamed Abrini, de Belgische Marokkaan die beschuldigd wordt van betrokkenheid bij de voorbereidingen van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en op 22 maart 2016 in Brussel, beschrijft zijn gevoelens na vier maanden heen en weer gependel tussen Brussel en Parijs.

"Ik was gewaarschuwd dat het een vrij ingewikkelde ervaring zou zijn, maar lichamelijk heb ik misschien onderschat hoe belangrijk het is om rond te reizen en niet thuis te zijn", vertelde Stanislas Eskenazi aan Bx1.

Lees ook: Mohamed Abrini bezocht "jeugdvriend" Abaaoud in Syrië

De rechtszaak voor de aanslagen van 13 november 2015 is op woensdag 8 september begonnen bij de Cour d’Assises Spéciale, een bijzondere rechtbank in Parijs, en zal negen maanden duren. In totaal vertegenwoordigen 400 advocaten bijna 3000 gezamenlijke eisers. Voor advocaat Mohamed Abrini is het een lang en moeizaam proces. "Een zaak die een paar weken duurt, komt vaak voor, maar een zaak die negen maanden duurt, gebeurt maar eens in je leven", zegt hij.

De getuigenissen van de burgerlijke partijen duurden vijf weken en zullen voor Stanislas Eskenazi een levendige herinnering blijven. "Als persoon is vijf weken lang om mensen over hun pijn te horen praten. Het is een periode waarvan ik wilde dat ik het mezelf had kunnen besparen, maar men moet het onder ogen kunnen zien."

Lees ook: Verdachten aanslagen Brussel naar assisenhof

De hoorzitting van Mohamed Abrini’s verdediging is gepland voor mei. Het vonnis zal naar verwachting voor de zomer bekend worden gemaakt. Het proces voor de aanslagen waarbij op 22 maart 2016 in Brussel 32 mensen omkwamen en meer dan 340 gewond raakten, begint in de Belgische hoofdstad op 10 oktober 2022.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team