Zoeken

Advocaten Mohamed Abrini vragen 30 jaar cel in plaats van levenslang

24 juni 2022 - 15:00 - Wereld

©

In de rechtszaak over de aanslagen in Parijs proberen de advocaten van Mohamed Abrini, ook bekend als "de man met het hoedje", de levenslange gevangenisstraf te vermijden die het Openbaar Ministerie voor hun cliënt vordert.

"Als je niet meewerkt, ga je voor de rest van je leven naar de cel". De omgekomen leider van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, Abdelhamid Abaaoud, had dit aan Mohamed Abrini voorspeld, nadat deze hem de dag tevoren had meegedeeld dat hij zou opstappen. Deze voorspelling dreigt nu werkelijkheid te worden. De advocaten proberen alles om te voorkomen dat dit scenario zich nu afspeelt.

Lees ook: Salah Abdeslam heeft "menselijke kwaliteiten" volgens advocaat

Meester Stanislas Eskenazi, zelf afkomstig uit Molenbeek, verklaarde: "Hij komt uit een wijk in Molenbeek waar het kinderspel was om jongeren via propaganda en video’s op de sociale media te inspireren om zich bij de jihad aan te sluiten. Toen zijn jongere broer naar Syrië ging, was hij een vogel voor de kat. Maar toen hij in Syrië terechtkwam, besefte hij dat hij nooit een echte IS-strijder zou worden."

"Abrini is een mislukking voor Daesh. Zowel in Parijs als in Brussel besloot hij op het laatste ogenblik om niemand te doden. Het Openbaar Ministerie spreekt van lafheid, maar lafheid is een menselijke eigenschap. Abrini bewijst daarmee dat hij met beide benen op de grond staat."

Lees ook: 16 mei 2003, pijnlijke wake-up call voor Marokko

Meester Marie Violleau voegde daaraan toe: "Iemand tot een levenslange gevangenisstraf veroordelen betekent het laatste stukje blauwe lucht wegnemen dat hij tussen de tralies van zijn cel kan zien. Daarom vragen wij u hem te veroordelen tot een maximumstraf van 30 jaar."

De advocaten van Salah Abdeslam hebben vrijdag het woord.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team