Zoeken

Moeilijke levensomstandigheden voor Marokkaans gezin in Spanje

20 september 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Mohamed en zijn 70-jarige ouders van Marokkaanse afkomst wonen al twee decennia in het Spaanse Eibar (Baskenland) en hebben de Spaanse nationaliteit. Het gezin woont in een vervallen gebouw dat dreigt in te storten.

Mohamed’s familie woont op de derde verdieping van een flatgebouw. Het gebouw verkeert in een zeer vervallen staat, met krakende houten trappen en gebarsten muren. "Er zijn vier slaapkamers, een grote woonkamer, een ruime keuken... Mijn ouders hebben het huis gerenoveerd. Als je binnen bent, vergeet je de ruïne," zegt Mohamed. Zijn zus en haar kinderen wonen ook in het huis, meldt Diario Vasco.

Lees ook: Recordprijs gevraagd voor appartement met Marokkaanse hamam in New York (foto’s)

Het gebouw is in 1911 opgetrokken en "verkeert in zeer slechte staat. In het begin woonden hier zes families, nu nog maar vier. De gemeente heeft de andere twee ongeveer een jaar geleden verplaatst vanwege de gevaarlijke situatie," legt Mohamed uit. Tien jaar geleden woonde één van deze families in de flat van het Eibarrés Ballet. "Kun je je voorstellen hoe de omstandigheden waren in een voormalige balletstudio? De vloer was verrot. Een gezin met zes kinderen woonde er en betaalde een huur van 360 euro," meldt hij.

Van de vier bewoonde appartementen zijn er twee gerenoveerd en worden verhuurd voor "iets meer dan 400 euro". Mohamed veroordeelt deze situatie, die "veel mensen, vooral migranten, ondervinden". "Als je naar een ander land komt, heb je een slaapplaats nodig, je moet je situatie regelen, je hebt papieren nodig. Ze boden me een flat aan in dit huis voor 30.000 euro. Denk aan de staat ervan voor die prijs...," bekritiseert hij.

Lees ook: Wat als je pand in Marokko gekraakt is?

Er zijn verschillende gesloten kamers op de benedenverdieping van het gebouw. "Het huis is al jaren niet onderhouden en kan niet worden gerenoveerd. We mogen niet eens het lekkende dak repareren," klaagt Mohamed. Hij legt uit dat zijn moeder, die bijna 70 jaar oud is, gedwongen is "elke keer als het regent emmers buiten te zetten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team