Zoeken

Moeder Othmane strijd zes jaar na zijn dood in een lift voor gerechtigheid

18 januari 2022 - 17:40 - Wereld

©

De 7-jarige Othmane Esshaymi kwam zes jaar geleden door verstikking om het leven in de lift van het gebouw waar hij woonde in het Franse Mantes-la-Jolie. Zijn moeder eist sindsdien gerechtigheid voor haar zoon.

De feiten dateren van 10 oktober 2015 in het arrondissement Val-Fourré. Othmane stapte toen aan het eind van de dag de lift in om de zeven verdiepingen af te dalen. Hij wilde naar buiten om zich bij zijn oudere broer te voegen, maar kwam vast te zitten tussen de eerste verdieping en de begane grond. "Het wiel van zijn step kwam vast te zitten in de abnormale opening van de deuren. Wanneer de lift opnieuw in werking trad, werd de jongen tegen de muur geplakt met het stuur onder zijn nek". Othmane stierf door verstikking, schrijft Bondyblog. Na meer dan een uur zoeken, vonden zijn oom en buurtbewoners zijn lichaam. De doodsoorzaak van het kind was een defect aan de liftdeuren.

Lees ook: Berkane: docenten opgepakt voor misbruik meisjes

Na zijn dood brak er een lange juridische strijd aan voor de familie van Othmane, die de verhuurder Epic Mantes Yvelines Habitat en de exploitant van de lift Otis beschuldigde. Otis werd eind 2018 in eerste aanleg schuldig bevonden aan doodslag en veroordeeld tot een boete van 60.000 euro. De strafrechtbank van Versailles heeft de veroordeling in mei 2020 in hoger beroep bevestigd. De verhuurder kon worden vrijgesproken zonder een mogelijkheid voor de familie om in beroep te gaan of om een nieuwe procedure in te leiden, wegens de liquidatie en ontbinding van zijn onderneming. Dit is "een manoeuvre om aan hun verantwoordelijkheid te ontsnappen", zegt Soumia Esshaymi, de moeder van Othmane. "De lift ging heel vaak stuk, toen ik zwanger was was de lift eens gedurende twee maanden geblokkeerd. Er waren altijd problemen," herinnert de 40-jarige zich.

Lees ook: Zestiger komt om bij vrije val lift in Casablanca

Intussen is de exploitant van de lift erin geslaagd om de beslissing te vernietigen wegens een procedurefout. Het door het Hof van Cassatie uitgesproken vonnis werd in december 2021 dan ook vernietigd. Het is een nieuwe klap voor de familie. "Ik weet niet waarom ze me door een nieuw proces willen laten gaan, het is te moeilijk", zegt de moeder van Othmane. "Vandaag verwacht ik voorbeeld-straffen. Ik ben dit aan mijn zoon verschuldigd. Ook omdat dit soort ongelukken nooit meer mag gebeuren", vertrouwt ze toe. Ze lanceerde recent een online petitie waarmee ze al meer dan 18.000 handtekeningen heeft verzameld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team