Zoeken

"Modest fashion" verovert Antwerpse moslima’s

17 juni 2024 - 10:20 - Wereld

©

Lange rijen sieren sinds de opening op zaterdag de Huidevettersstraat in Antwerpen. De reden? De gloednieuwe winkel van Merrachi, een Nederlands-Marokkaans label gespecialiseerd in "modest fashion". Met haar verhullende en stijlvolle ontwerpen, treft oprichtster Nada Merrachi (25) een duidelijke niche in de markt.

De aanpak van Merrachi slaat aan. De winkel in Amsterdam is een groot succes, en nu dus ook Antwerpen. De pop-up store, die wellicht een vaste stek krijgt gezien de enthousiaste ontvangst, trekt moslima’s van alle leeftijden. "We hadden dit niet in deze mate verwacht", zegt Maryam C., die de opstart in Antwerpen mee begeleidt. "Het bevestigt nog eens: ons merk heeft echte fans."

Lees ook: Gesluierde moslima en onderneemster: het krachtig bericht van Imane

De winkel straalt rust uit met pasteltinten en luchtige rekken vol gewaden, jurken en tops. Sjaals in alle denkbare kleuren vullen een complete ruimte. De prijzen zijn schappelijk: jurken kosten tussen de 80 en 120 euro, sjaals tussen de 25 en 40 euro.

Voor veel moslimvrouwen is er een tekort aan modieuze kleding die voldoet aan de islamitische kledingvoorschriften. Merrachi vult die leegte. "Het is een merk dat mij mooi doet voelen, terwijl ik toch bedekt ben", zegt Oumaima aan Het Nieuwsblad. "Met deze kleren kan ik ook mijn persoonlijkheid in de verf zetten en tonen wie ik echt ben."

De winkel is meer dan alleen een plek om te shoppen. Voor veel moslimvrouwen is het een "veilige haven". "Voor het eerst word ik in een studentenjob echt geaccepteerd zoals ik ben", zegt verkoopster Aya H. (18). "In andere winkels kijken ze soms boos of willen ze niet afrekenen bij iemand met een hoofddoek. Hier is het anders. Hier voel je de goede vibes en de kracht van de community."

Merrachi richt zich niet enkel op moslima’s. "We heten iedereen met open armen welkom", zegt winkelmanager Floor. "Mijn moeder en mijn zussen, die niet bekeerd zijn, dragen onze jurken even goed."

Lees ook: Steeds meer moslima’s aan de slag als ondernemer in België

Ondanks het succes is niet iedereen in Antwerpen fan van de winkel. Wachtrijen worden soms lastiggevallen met opmerkingen over de islam en hoofddoeken. "Mensen kijken en geven commentaar", zegt Yasmina. "Ik begrijp dat niet. Wij doen niets anders dan al die andere mensen die op zaterdag gaan shoppen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team