Zoeken

Aangifte tegen Youness Ouaali na oproep om moslima’s op Amsterdamse festival te filmen

16 juni 2024 - 20:30 - Wereld

©

Het Layluna festival in Amsterdam heeft besloten aangifte te doen tegen vlogger Youness Ouaali. Hij riep via sociale media op om moslima’s tijdens het evenement te filmen, wat leidde tot onrust en angst onder potentiële bezoekers.

Het festival, vooral gericht op mensen met Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse roots, trok afgelopen zondag grote namen zoals Broederliefde, Lijpe, Josylvio en Boef en was volledig uitverkocht.

Lees ook: Vlogger Youness Ouaali doelwit liquidatiepoging

Youness Ouaali gebruikte Snapchat om enkele dagen voor het festival zijn volgers te instrueren zogenaamde ’stoute zusjes’ te filmen, verwijzend naar moslima’s die zich volgens hem onfatsoenlijk gedragen. Dit resulteerde erin dat iemand met een drone filmde tijdens het festival, al is het onbekend wie deze beelden precies maakte. Het ongevraagd filmen van mensen op een evenement is illegaal en de beelden zijn inmiddels online verspreid.

De organisator van Layluna, Aniss Bourajjaj, heeft aangegeven bezig te zijn met de voorbereidingen voor de aangifte. Bourajjaj benadrukte het belang van het focussen op toekomstige evenementen en het achter zich laten van dit incident, ondanks de positieve ervaringen die het festival overwegend bood.

Ouaali zelf vindt de reacties op zijn actie overdreven en blijft bij zijn standpunt dat moslims en moslima’s zich niet moeten ’aanstellen’. Hij benadrukt dat niemand hen weerhoudt van festivalbezoek en suggereert dat zij die niet gefilmd willen worden, beter thuis kunnen blijven.

Lees ook: YouTuber Youness Ouaali dakloos na ontploffing bij zijn woning in Hilversum

De influencer is geen onbekende in de media; hij werd eerder veroordeeld voor seksuele misdrijven en opruiing. Zijn controversiële acties en uitspraken hebben hem meerdere malen in problemen met justitie gebracht, waaronder een veroordeling voor het bezitten van kinderporno en een eerdere oproep tot geweld tegen Israëlische toeristen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team