Zoeken

Modeontwerper Karim Adduchi vindt inspiratie in fontein in Casablanca (foto)

20 februari 2021 - 17:20 - Wereld

©

Na de lockdown kan je in het Fries Museum in Leeuwarden gaan kijken naar ’Haute Bordure’, een tentoonstelling met meer dan 150 geborduurde kledingstukken vanaf de 16e eeuw. Je kan er ook de ’Mosaic dress’ van de Amsterdamse modeontwerper Karim Adduchi bewonderen. Hij baseerde het borduurwerk van de jurk op de kleurrijke mozaïeken van een fontein in Casablanca, in zijn geboorteland Marokko.

De Marokkaans-Nederlandse modeontwerper Karim Adduchi ontwierp de ’Mosaic dress’ als onderdeel van zijn collectie ’She has 99 names’. Die maakte hij in 2017 samen met vluchtelingen en migranten. "Met ongeveer tien personen hebben we daar zo’n 260 uur aan gewerkt, ieder verantwoordelijk voor een eigen kleur en deel", zegt hij in Friesch Dagblad. "Van huis uit stuk voor stuk hele vaardige borduurders, maar ze hadden geen platform voor hun talent. Via mijn mode kon ik hen hun verhaal laten vertellen, en de luide stem van mode gebruiken om meer aandacht te vragen voor bijvoorbeeld inclusie en diversiteit."

De 32-jarige Adduchi gebruikt zijn afkomst als uitgangspunt voor al zijn creaties. "Als ik ontwerp ga ik altijd terug naar mijn herinneringen aan die tijd. Het is de plek die mijn passie gevormd heeft. En nog steeds vind ik er inspiratie in de geuren, de kleuren, het landschap, in de poëzie van het leven daar en de vriendelijkheid van de mensen. Mijn ouders en familieleden borduurden ook al. Mijn moeder is naaister en mijn vader kleermaker. Ik hou van de liefdesverhalen die borduurwerk vertelt; over hoe het mensen samenbrengt, van de vrouwen in Marokko tot in het zeventiende-eeuwse Europa of tijdens de Belle époque."

Karim Adduchi is sinds zijn prille jeugd al een creatieveling, maar hij vond de weg naar de mode pas toen hij in Amsterdam aan de Gerrit Rietveld Academie ging studeren. "Ik groeide op tussen het geluid van naaimachines. Ik had de afstand tot mijn thuis en ouders nodig om het te missen en me te realiseren hoe zeer het hoort bij wie ik ben." Kort nadat hij afstudeerde werd Adduchi’s talent al erkend. In 2015 werd hij dan ook gevraagd om de Amsterdam Fashion Week te openen. Ook de Parijse Fashion Week wilde zijn werk. Hij staat tevens op de prestigieuze 30 under 30-lijst voor veelbelovende Europeanen van het Amerikaanse zakenblad Forbes en won de Amsterdam Culture Business Award.

Bladna.nl