Zoeken

Marokkaanse Nederlanders winnen Vogue Fashion Prize

5 januari 2021 - 17:20 - Wereld

©

Mohamed Benchellal en Karim Adduchi, twee Marokkaanse Amsterdammers, kregen de belangrijkste prijzen bij de uitreiking van de prestigieuze Vogue Fashion Prize voor Arabisch talent.

Mohamed Benchellal is 36 en won op 17 december uit tien finalisten in het Armani Hotel in Dubai de belangrijkste prijs van de Vogue Fashion Prize 2020, een prestigieuze internationale modeprijs voor Arabische talenten, waarmee 150.000 dollar gemoeid is. Hij is blij met de erkenning, maar ook zijn ouders zijn trots op hem: "Ze stonden niet te springen toen ik dit beroep koos, omdat het financieel meestal afzien is, maar nu begrijpen ze het. Al het harde werken betaalt zich eindelijk uit.", zegt hij aan Het Parool.

De prijs die vijf jaar geleden in het leven werd geroepen, is voornamelijk gesponsord door Neom, een miljardenproject van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. De finalisten moesten drie schetsen presenteren voor de ‘Neomchallenge’, waarbij de nadruk ligt op toekomst en duurzaamheid. Ze moesten ook een selectie maken uit eerdere collecties en hun toekomstvisie en marketingplan voorleggen. Onder de juryleden, bevond zich couturier Jean Paul Gaultier, Angelica Cheung, hoofdredacteur van Vogue China, en Noura bint Faisal Al-Saud. Ze waren onder de indruk van de ontwerpen van Benchellal die zich baseert op de drie R’s: recycle, reduce and re-use.

Benchellal’s grootouders zijn afkomstig uit Nador in Noord-Marokko en hadden in Lelystad een atelier. Daar begon zijn interesse voor het beroep, later ging hij naar het Mode Lyceum in Amsterdam en in 2015 besloot hij zijn eigen couturehuis op te richten. Onlangs betrok hij een groter atelier aan de Prinsengracht.

Karim Adduchi is een 32-jarige kunstenaar en couturier in Amsterdam, die al naam heeft gemaakt in internationale en Arabische modekringen. Hij stond in de Forbes 30 Under 30, in Europa en in het Midden-Oosten en gaf een coutureshow in Parijs.

Hij won de tweede prijs ter waarde 50.000 dollar. Hij maakte zijn drie duurzame outfits uit leer ge­creëerd uit bladeren, cactuszijde, zeewierextract en bamboevezel. Adduchi is geboren in een kleermakersgezin in Imzouren. Hij groeide op in Barcelona en studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij wil met zijn werk de Berbervrouw eren. "Ik ben geen doorsnee Arabische ontwerper, ik maak geen glitterjurken, mijn werk is zeer persoonlijk. De jury in Dubai was gecharmeerd van het duurzame aspect van mijn label, maar vooral ook van het feit dat ik ook bij commerciëler werk trouw blijf aan mijn roots."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team