29 juli 2023 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland
In een zesdelige documentaireserie genaamd ’Mocronado’s’ duikt filmmaker Jalal Bouzamour in de ervaringen van de eerste generatie Marokkaanse immigranten in Nederland. Bouzamour, die eerder documentaires maakte over Marokkanen met een dubbel paspoort en de eerste generatie Marokkaanse vrouwen in Nederland, belicht nu het verhaal van de eerste mannelijke immigranten. Vijf gepensioneerden delen hun herinneringen aan de jaren ’60, toen Nederland een dringende behoefte had aan (goedkope) arbeidskrachten.
Abdellah Laâguili (75), één van de vijf geïnterviewden, herinnert zich de dag dat hij naar Nederland vertrok, 8 augustus 1969, nog levendig. Laâguili en zijn leeftijdsgenoten vertellen in de serie over hun ervaringen met integratie, liefde, opvoeding, ouderdom, pensioen, Marokko en Nederland. Ze geven een uniek inzicht in de tijd waarin Marokko met grote werkloosheid kampte en Nederlandse bedrijven actief op zoek waren naar arbeidskrachten.
Lees ook: Foto’s van eerste generatie Marokkaanse Nederlanders in Museum Gouda
De serie toont ook de intense selectieprocedure die deze mannen ondergingen voordat ze naar Nederland konden emigreren. Archiefbeelden laten zien hoe Marokkaanse mannen zich aanmeldden bij vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade. Vragen over hun opleidingsniveau en taalvaardigheden bepaalden hun lot. Bouzamour laat in de documentaire zien hoe Laâguili de selectie onderging: "Ik moest mijn handen laten zien. Hij bekeek ze en voelde eraan. Toen moest ik een rondje draaien. Alsof hij een schaap aan het keuren was. Toen zei hij: ‘Oké, je bent door’."
Bouzamour beschrijft deze processen als "bizar, pittig en confronterend". De mannen die uiteindelijk naar Nederland trokken, deden dit met het doel hun families te ondersteunen. De noodzaak om werk te vinden was groot en Nederland bood die kans. Voor Bouzamour was zijn vader, een van de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Nederland, een grote inspiratie voor de serie. Hij beschrijft de eerste generatie Marokkaanse immigranten als ’wandelende musea’ wiens verhalen essentieel zijn.
De serie is niet alleen een herdenking aan de eerste generatie Marokkaanse arbeidsmigranten, maar ook een eerbetoon aan zijn vader die eerder dit jaar overleed. Ondanks zijn harde leven en de uitdagingen die hij tegenkwam, herinnert Bouzamour zich zijn vader als een "tevreden en dankbare man". Hij legt ook uit dat ondanks de zware omstandigheden, de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Nederland warm werden ontvangen.
Lees ook: In ’De Bastaard’ gaat Rashif El Kaoui op zoek naar zijn dubbele identiteit
De eerste aflevering van wekelijkse serie ’Mocronado’s’ werd vrijdag uitgezonden door Omroep WNL op NPO 2. De serie belooft een intieme blik op de levens en ervaringen van de eerste generatie Marokkaanse immigranten in Nederland, die ondanks alle uitdagingen hun weg in een nieuw land wisten te vinden.
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Rapper Anas en Fidji Ruiz zwaargewond na ongeval in Marokko
Bus met Marokkanen valt stil op Franse snelweg, Marokko grijpt in
Naar Marokko met de auto? Opgelet! Staking dreigt in haven van Algeciras
Nu al recorddrukte op weg naar Marokko
Uren wachten bij Marokkaanse grens: chaos bij Bab Sebta
Marokkanen in Europa gedwongen met de auto naar Marokko
Marokkaanse diaspora: vragen die je bij de douane kan verwachten (en waarom)
Nieuwe douaneregels in Marokko: strengere controle op tijdelijke invoer auto
Tanger Med deelt tips voor Marokkaanse diaspora