28 april 2023 - 16:00 - Cultuur
In Museum Gouda is vanaf deze week een tentoonstelling te zien met portretten van de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders. De foto’s zijn gemaakt door fotografen Robert de Hartogh en Khalid Amakran.
Robert de Hartogh legde in de jaren zeventig het dagelijks leven vast van de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Nederland. Eind 2022 overleed Hartogh onverwacht tijdens de voorbereidingen van de dubbeltentoonstelling, samen met Khalid Amakran, die zelf de zoon is van een Marokkaanse arbeidsmigrant. Hij maakte een serie nieuwe foto’s met het historische werk van De Hartogh als uitgangspunt.
Lees ook: Amsterdam vernoemt brug naar "Marokkaanse Van Gogh" Abdellah Zaki
Voor de nieuwe fotoreeks zocht Amekran de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders op. Ze zijn inmiddels zeventigers en tachtigers en poseren trots naast hun kinderen en kleinkinderen op de foto. De foto’s worden vergezeld door audiofragmenten van de gesprekken die hij met hen voerde. Net zoals voor Robert de Hartogh, zijn de interacties met de geportretteerden ook voor Amakran even belangrijk als de uiteindelijke foto’s.
Lees ook: Dongense Halima wil niet dat verhalen gastarbeiders verloren gaan
De tentoonstelling draagt als titel ’Bnadem’, dat betekent in het Marokkaans-Arabisch ’zoon van Adam’ maar ook persoon of mens, maar niet zoals we dat in West-Europa interpreteren, want het woord individu bestaat niet in het Arabisch. Bnadem refereert eigenlijk aan het feit dat iedereen afstamt van iemand anders en daardoor ook onderdeel is van een groter geheel.
Marokko schrapt douanerechten op Turkse importen
Hakim Ziyech weigert miljoenenvoorstellen uit Golf
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
Tetouan sluit vieze fastfoodzaken
Weer vrouw aangerand op straat in Tanger: publieke woede groeit
Vijgcactus in Marokko is onbetaalbare luxe geworden
Kusscène in Tanger leidt tot grote rel
Ticketprijzen comeback Saad Lamjarred in Marokko schokken
Geliefde Marokkaanse presentatrice Kaoutar Boudarraja overleden
Latifa Raafat voor de rechter
Ragheb Alama: "Harira, tajine en thee in Marokko"
Ophef in Tanger om kus tijdens opnames film
Rosalía smoorverliefd op Marokkaanse stad
50 Cent deelt unieke beelden van trip in Marokko (video)