Zoeken

Foto’s van eerste generatie Marokkaanse Nederlanders in Museum Gouda

28 april 2023 - 16:00 - Cultuur

©

In Museum Gouda is vanaf deze week een tentoonstelling te zien met portretten van de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders. De foto’s zijn gemaakt door fotografen Robert de Hartogh en Khalid Amakran.

Robert de Hartogh legde in de jaren zeventig het dagelijks leven vast van de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Nederland. Eind 2022 overleed Hartogh onverwacht tijdens de voorbereidingen van de dubbeltentoonstelling, samen met Khalid Amakran, die zelf de zoon is van een Marokkaanse arbeidsmigrant. Hij maakte een serie nieuwe foto’s met het historische werk van De Hartogh als uitgangspunt.

Lees ook: Amsterdam vernoemt brug naar "Marokkaanse Van Gogh" Abdellah Zaki

Voor de nieuwe fotoreeks zocht Amekran de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders op. Ze zijn inmiddels zeventigers en tachtigers en poseren trots naast hun kinderen en kleinkinderen op de foto. De foto’s worden vergezeld door audiofragmenten van de gesprekken die hij met hen voerde. Net zoals voor Robert de Hartogh, zijn de interacties met de geportretteerden ook voor Amakran even belangrijk als de uiteindelijke foto’s.

Lees ook: Dongense Halima wil niet dat verhalen gastarbeiders verloren gaan

De tentoonstelling draagt als titel ’Bnadem’, dat betekent in het Marokkaans-Arabisch ’zoon van Adam’ maar ook persoon of mens, maar niet zoals we dat in West-Europa interpreteren, want het woord individu bestaat niet in het Arabisch. Bnadem refereert eigenlijk aan het feit dat iedereen afstamt van iemand anders en daardoor ook onderdeel is van een groter geheel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team