Zoeken

Amsterdam vernoemt brug naar "Marokkaanse Van Gogh" Abdellah Zaki

8 april 2023 - 13:00 - Cultuur

©

Amsterdam heeft besloten om een brug te vernoemen naar de Nederlands-Marokkaanse kunstenaar Abdellah Zaki uit Swifterbant. Zijn werk was met name gericht op Amsterdamse stadsgezichten en bloemen. Daarnaast staat de kunstenaar, die in 2017 overleed, symbool voor de arbeidsmigratie en het samenleven tussen twee culturen.

Abdellah Zaki kwam in 1961 vanuit Casablanca naar Nederland en verhuisde een aantal jaar later naar Swifterbant, maar hij trok met enige regelmaat naar Amsterdam. "In de weekenden ging hij de Dappermarkt af. Hij had binding met de stad. Hij hield gewoon van Amsterdam", zegt zijn dochter Hajia Zaki aan Omroep Flevoland. Ze is al jaren op zoek naar het verhaal achter de werken van haar vader en wil dit ook "een plek geven in de Nederlandse samenleving". Een medewerker van de gemeente Amsterdam stelde haar voor om een brug naar hem te vernoemen.

Lees ook: Beschermengel Marokkaanse gemeenschap Borgerhout overleden

Hajia diende hiervoor een aanvraag in en de gemeente koos uiteindelijk voor de brug in de Jacob van Lennepstraat in Amsterdam West. "Mijn vader had een hele grote voorliefde voor bruggen en hij schilderde ook heel veel bruggen. Dus in die zin past elke brug wel bij mijn vader, maar deze brug heeft ook symbolische waarde. Deze brug ligt in Amsterdam West. Een gebied waar een grote migrantengeschiedenis ligt. Dus los van zijn artistieke waarde en de brug die hij slaat met zijn kunst, slaat hij nu eigenlijk een brug tussen twee landen en culturen", vertelt Hajia. De gemeente verwacht de officiële naam in aanwezigheid van de burgemeester van Casablanca te onthullen, rond het einde van de zomer.

Lees ook: Nadia Moussaïd maakt serie over migratieverhaal vader

Naast zijn werk als fabrieksarbeider in Lelystad, bleef Abdellah Zaki heel zijn leven schilderen. "Zijn hart lag niet bij het fabriekswerk. Het werk was een verplichting om jezelf te onderhouden en omdat hij op dat moment niet van de kunst kon leven. Maar zijn hart lag zeer zeker bij de kunst", aldus Hajia Zaki. Zijn schilderij van de Amsterdamse Bloemenmarkt werd een paar jaar geleden postuum geëxposeerd in het Amsterdam Museum.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team