Zoeken

Mo en Brahim "zomaar" door Marechaussee aangehouden

25 november 2021 - 21:10 - Marokko

©

De 44-jarige Mo is vrijdag veroordeeld tot vier weken gevangenisstraf. Hij werd samen met zijn 39-jarige bijrijder Brahim aangehouden in Limburg, toen ze vanuit België over de Nederlandse grens heen reden. Ze hadden bijna 15.000 euro cash geld bij in de auto. Hun advocaat zegt dat de doorzoeking door de Marechaussee onrechtmatig was.

De Volkswagen van Mo en zijn bijrijder Brahim werd in Nederland op 16 november 2019 opgevangen door de Koninklijke Marechaussee voor een standaardcontrole. Mo wilde weten wat de reden was voor de controle, omdat hij niet te hard reed, noch dronken of high was. De marechaussee vraagt hen om documenten en besluit ook om de auto te doorzoeken. Op de achterbank treffen ze een plastic zak aan met bijna 15.000 euro cash geld. Dat bleek genoeg om hen aan te houden op verdenking van witwassen.

Lees ook: Marechaussee mag controleren op basis van etniciteit

De marechaussee beweert dat de doorzoeking van de auto gerechtvaardigd werd door het feit dat bijrijder Brahim niet over de juiste papieren beschikte. Zijn verblijfskaart zou enkel geldig zijn in combinatie met een ander identiteitsdocument. Hun advocaat, Folkert de Vries, zegt dat Brahim ook zijn rijbewijs en paspoort bij zich had. "Er is simpelweg niet naar gevraagd. En als dat de handelwijze wordt, ergens niet naar vragen en daarom maar een auto doorzoeken, dan rekt zo’n marechaussee zijn bevoegdheden wel heel erg op", zegt De Vries in 1limburg.

De advocaat vraagt om vrijspraak omdat het volgens hem nooit tot een doorzoeking had mogen komen. En ook Mo zelf vermoedt dat hij enkel werd tegengehouden vanwege zijn Volkswagen en zijn Noord-Afrikaanse uiterlijk. Hij wordt namelijk bijna altijd staande gehouden bij het oversteken van de grens. De marechaussee bestrijdt dit vermoeden.

Uiteindelijk besloot de rechter vrijdag dat een rijbewijs geen geldig identiteitsdocument is om een verblijfskaart mee te onderbouwen. "Een onnavolgbaar besluit", vindt advocaat De Vries. "Wat mij met name stoort, is dat de rechter niet ingaat op het feit dat niet is gevraagd naar aanvullende identiteitsbewijzen. Ze zochten geen aanvullende identiteitsbewijzen van Brahim, maar geld. Dat is niet hun bevoegdheid."

Lees ook: Ondernemer Said schrikt van politie-inval in Vianen

Bovendien wordt niet eens Brahim veroordeeld, die uiteindelijk de aanleiding was voor de doorzoeking, maar Mo. Omdat niet kan worden aangetoond dat de bijrijder op de hoogte was van het geld dat zich in de auto bevond. Mo wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf, nota bene op dezelfde dag dat de Koninklijke Marechaussee bekend heeft gemaakt niet langer op etniciteit af te gaan tijdens controles. Advocaat De Vries ging meteen in hoger beroep.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team