Zoeken

Moordzaak Ilham Benchelh uitgesteld, verdachte zit in Marokko

10 december 2021 - 12:40 - Wereld

©

In het hoger beroep tegen Kasem M., die verdacht wordt van het doden van zijn vrouw Ilham Benchelh in Siddeburen in 2010, kan de inhoudelijke behandeling voorlopig niet doorgaan, omdat M. door de sluiting van de grenzen niet vanuit Marokko naar Nederland kan reizen.

De rechtbank in Groningen heeft de 73-jarige Kasem M. in 2019 reeds veroordeeld tot 15 jaar cel voor het doden van zijn echtgenote en voor het laten verdwijnen van haar lichaam. M. kon ook toen niet aanwezig zijn bij de zitting. Hij woont in Marokko met hun zoon en beschikt over een Nederlands paspoort, maar niet over een geldig visum voor Marokko. Daarom mocht hij niet naar Nederland reizen.

Lees ook: Nederland: 15 jaar celstraf voor moord op Marokkaanse Ilham Benchelh

Deze zaak wordt ook de ’moord zonder lijk’ genoemd, omdat het lichaam van het slachtoffer nooit is gevonden. De toen 36-jarige Ilham verdween op 10 januari 2010, nadat ze bekend had gemaakt van M. te willen scheiden. De rechter is er, ondanks het ontbreken van een smoking gun, toch van overtuigd dat het slachtoffer door geweld om het leven is gekomen. Zo werd door de politie bloed van Ilham aangetroffen in de slaapkamer van het stel en in de kofferbak van hun auto. M. heeft daags na de verdwijning een matras langs de snelweg gedumpt en voor de moord ook nog op internet gezocht naar manieren om iemand te doden en naar lintzagen op Marktplaats, schrijft RTV Noord.

Lees ook: Marokko weigert moordverdachte rechtszaak in Nederland te laten bijwonen

Kasem M. heeft de moord altijd ontkend, maar slaagde er niet in de rechtbank in 2019 te overtuigen. Ook buurtbewoners waren overtuigd van zijn schuld en omschreven hem als een bezitterige en jaloerse partner. Volgens de verdachte zou Ilham zonder portemonnee en in pyjama het huis hebben verlaten, maar de buren zijn ervan overtuigd dat ze nooit zonder haar toen eenjarig zoontje zou zijn vertrokken. De familie van Ilham kwam drie jaar geleden voor de inhoudelijke zitting speciaal over uit Marokko. Haar moeder werd tijdens de zitting onwel en bleek later een hersentumor te hebben. Het gezin had uit wanhoop ook de hulp ingeroepen van de Koning Mohammed VI en van mensenrechtenorganisaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team