Zoeken

Ondernemer Said schrikt van politie-inval in Vianen

28 oktober 2021 - 15:00 - Wereld

©

Afgelopen vrijdag eindigde de werkdag van de 54-jarige Said Makhout met een arrestatie. De politie verdacht de ondernemer van het houden van een wietkwekerij in zijn winkel in Vianen. Hij werd van daaruit in een politieauto meegenomen en gevangenzet, niet voor het kweken van wiet, maar voor het beledigen van een agent. Makhout heeft een klacht ingediend, maar de politie beweert dat ze zich aan de regels hebben gehouden.

De 54-jarige ondernemer was vrijdag in zijn parketzaak Exzellenz in Vianen bezig met een klant wanneer er plots een politieagent binnenkwam. "Bent u de eigenaar van deze zaak"?, vroeg hij. De agent zegt dat hij verdacht wordt van het houden van een wietkwekerij in het gebouw. "Eén ding wist ik zeker: dit kan niet. Dit is één grote, open loods, that’s it. Geen andere ruimtes. Dus ik zei: kijk maar rond, je zult niks vinden", zegt Said Makhout in het AD.

Lees ook: Waarschuwing voor racisme binnen Rotterdamse politie

Het was een intimiderende situatie voor Makhout, met name omwille van de toon van de agenten. Daarnaast kwamen er ook nog eens zo’n zeven andere agenten opduiken. Na de controle van het pand hoort hij hen roepen dat er ’niets te vinden is’. "Je vindt hier toch geen wietkwekerij? Wat komen jullie dan doen?", riep Makhout uit. "Jullie zijn een stelletje racisten! Ik ben een normale zakenman, werk vijftien uur per dag." Maar dit zorgde voor een escalering van de situatie. Makhout kreeg handboeien om zijn polsen en werd achterin de politieauto geduwd. "Ik dacht: wat gebeurt hier? Niemand gaat dit geloven."

Lees ook: Nederland: gemeenten onderzochten moskeeën jarenlang in geheim

Een leverancier die samen met zijn collega aanwezig was in de zaak bevestigt het verhaal van Makhout. Zijn collega filmde het incident zelfs. "Ze behandelden hem alsof hij een crimineel was. Plots stonden er zes politieauto’s voor de deur en ging hij met handboeien om de wagen in." In het politiebureau in Nieuwegein moest Makhout zijn spullen inleveren en werd hij in een cel gestopt. "Dan weet je het even niet meer. Het ging allemaal zo snel. Ik was helemaal in de war, ik dacht: huh, vanochtend ging ik toch gewoon een normale dag tegemoet? Waarom zit ik hier? Ik voelde me machteloos, want kon mijn zaak niet afsluiten. Er staan zoveel dure spullen, is straks m’n werk na dertig jaar naar de klote." Om vijf uur ‘s middags werd Makhout in de stromende regen vrijgelaten. Hij kreeg een boete van 300 euro voor het beledigen van een ambtenaar in functie. Zaterdagochtend diende hij zelf ook een klacht in tegen de betreffende politieagenten. "Ik snap niet hoe ze me zo kunnen behandelen, terwijl ze niet eens een kwekerij hebben aangetroffen in mijn pand."

Lees ook: Gevaarlijke gewapende Nederlander op de vlucht in Marokko?

De politie heeft een andere versie van de feiten. Ze zeggen een melding gekregen te hebben over het vermoeden van een kwekerij in het pand. "De agent heeft kenbaar gemaakt wat de reden was van zijn bezoek en dat hij op basis van de melding een doorzoeking in het pand wilde doen. De eigenaar zei dat dat goed was, maar liep op dat moment weg. De agent heeft hem te kennen gegeven dat hij dat niet moest doen, maar daar gaf de persoon geen gehoor aan." Makhout wilde zich volgens hen niet identificeren en beledigde de agent. "De agent heeft hem meerdere malen gewaarschuwd, maar de persoon bleef beledigende teksten roepen. Dan is er geen andere keuze dan de persoon aanhouden. Als je een ambtenaar in functie beledigt kan je mee worden genomen naar het bureau. Als meneer netjes had meegewerkt was het binnen tien minuten voorbij geweest."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team