Zoeken

Minister reageert op controverse rond Marokkaans beademingsapparaat

18 maart 2021 - 14:40 - Marokko

©

Ter gelegenheid van een bijeenkomst voor de luchtvaartindustrie, is minister Moulay Hafid Elalamy teruggekomen op de controverse rond de productie van een 100% Marokkaans kunstmatig beademingsapparaat. Het prototype van het apparaat kostte 8 miljoen dirham en het zou ingezet worden om de corona-gezondheidscrisis aan te pakken.

Minister Moulay Hafid Elalamy heeft de kwestie van het 100% Marokkaanse kunstmatige ademhalingstoestel toegelicht. Hij herinnerde eraan dat het ministerie van Industrie werd geconfronteerd met een grote toevloed van coronapatiënten in ademnood in de gezondheidscentra. Daarom werd aan de luchtvaartsector gevraagd om bij te dragen aan de strijd tegen de pandemie door de ontwikkeling van een kunstmatig beademingsapparaat. Zonder aarzelen en zonder om financiële middelen te vragen, heeft de sector gehoor gegeven aan de oproep van de Koning, voegde hij eraan toe. "Het team van industriëlen dat zich voor dit project heeft ingezet, investeerde zelf 8 miljoen dirham. Ze hebben met de hulp van een reanimatieteam dag en nacht gewerkt om een 100% Marokkaans kunstmatig beademingstoestel te ontwikkelen," verklaarde minister Elalamy.

"Ik wil en ik sta erop dat men erkent dat in Marokko niet alles om geld draait en dat er mensen zijn die willen bijdragen aan de vooruitgang van hun land. En ik zal tot het einde vechten voor de mensen die zich in moeilijke tijden hebben gemobiliseerd. Deze mensen hebben opmerkelijk werk verricht en ik sta bij hen in het krijt", aldus de minister, die nogmaals zijn dank betuigde aan deze ingenieurs die nu wachten op de certificatie van dit ademhalingstoestel door de bevoegde overheidsdiensten.

Het ministerie van Industrie heeft blijk gegeven van proactiviteit in haar reactie op Covid-19. Het ministerie was op bijna alle fronten aanwezig: de productie en de beschikbaarheid in voldoende hoeveelheden van mondmaskers om aan de grote nationale en internationale vraag te voldoen, het bestellen en ontvangen van reanimatie-bedden, infraroodthermometers, hydro-alcoholische gels, enz. "Ik heb deze periode intens meegemaakt en ik heb mijn verantwoordelijkheid opgenomen, wij zijn van nul begonnen om daarna 20 miljoen maskers per dag te produceren," concludeerde minister Elalamy trots.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team