Zoeken

Beademingsapparaat made in Morocco eindelijk goedgekeurd

1 februari 2022 - 15:00 - Marokko

©

Na maanden met allerhande complicaties is het kunstmatige beademingsapparaat van Marokkaanse bodem eindelijk goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten. De ondertekening van het akkoordprotocol vond plaats in aanwezigheid van de minister van Volksgezondheid, Khalid Ait Taleb, en de minister van Industrie, Ryad Mezzour.

"We zijn op de goede weg. Het is voorbarig om daar nu al veel over te zeggen, maar we hebben al veel vooruitgang geboekt met het ministerie van Volksgezondheid," zegt een industrieel, die deel uitmaakt van de medische cluster achter dit initiatief. Met de goedkeuring van de certificering van het 100% Marokkaanse kunstmatige beademingsapparaat, hebben de gezondheidsautoriteiten een grote stap gezet naar de commercialisering van dit product, dat noodzakelijk is om de kritieke gevallen van Covid-19 te behandelen, meldt Le360.

Lees ook: Said Aouita en Hicham El Guerrouj krijgen metrostation in Londen

In 2020 werd het initiatief voor de productie van de beademingstoestellen genomen door een collectief van een vijftiental ondernemingen die actief zijn in de sectoren engineering, luchtvaart, automobielindustrie en elektronica. Het idee is om de verzadiging van de reanimatie- en intensive care units te voorkomen. Het ministerie van Volksgezondheid kreeg het verwijt van "bureaucratische traagheid" bij de behandeling van dit dossier en het ministerie van Industrie kreeg kritiek over het gebrekkig testen van apparaat.

Lees ook: Marokko heeft eigen ademhalingsapparaat ontwikkeld

In juli 2021 boog een parlementaire commissie zich over de zaak en adviseerde de ministeries van Volksgezondheid en Industrie samen te werken om het dossier van de kunstmatige beademing van Marokkaanse makelij te vergemakkelijken. Het overleg heeft geleid tot de ondertekening op 28 december 2021, van een memorandum van overeenstemming over de ontwikkeling van de nationale productie van medische hulpmiddelen en gezondheidsproducten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team