Zoeken

Hoe zit het met het 100% Marokkaanse vaccin?

5 april 2021 - 15:30 - Marokko

©

In november 2020 kondigde de minister van Volksgezondheid, Khalid Ait Taleb, aan dat Marokko zijn eigen vaccin tegen het coronavirus zou gaan ontwikkelen. Nu er in heel de wereld een enorme vraag is naar vaccins en er regelmatig problemen zijn met de levering van doses, vraagt men zich af wat er over is van de belofte om een 100% Marokkaans vaccin te gaan produceren.

De Marokkaanse krant Les Eco meldt dat in tegenstelling tot de vlotte voortgang van de vaccinatiecampagne, de productie van een Marokkaans vaccin een holle belofte blijkt te zijn. Dit terwijl het koninkrijk er enorm mee geholpen zou zijn. Marokko is in vergelijking tot andere Afrikaanse landen goed op schot met vaccineren, maar er zijn nog altijd problemen met het veiligstellen van grote partijen vaccins op de internationale markt.

Tot nu hebben al 4.348.955 Marokkanen een vaccin tegen het coronavirus ontvangen. Het einde van de voorraden van de vaccins van Sinopharm en AstraZeneca zijn echter in zicht. Omdat westerse landen ook geïnteresseerd zijn in de vaccins van deze twee farmaceuten zal het in de nabije toekomst moeilijker worden voor Marokko om deze vaccins te bemachtigen.

De slagkracht van rijke landen heeft er al voor gezorgd dat de start van de landelijke vaccinatiecampagne in Marokko moest worden uitgesteld van eind december 2020 naar eind januari van dit jaar. Om eventuele tekorten aan vaccins op te vangen heeft de technische commissie voor vaccinatie onlangs het gebruik van het Russische Spoetnik V vaccin en dat van Johnson & Johnson goedgekeurd. Volgens Les Eco ontkomt Marokko er niet aan om zelf een vaccin te gaan produceren als het koninkrijk de doelen van de vaccinatiecampagne wil halen.

Waar minister Ait Taleb in november nog aan een Russisch persbureau liet weten dat er vaccins geproduceerd zouden worden in Tanger, worden er sindsdien geen officiële uitspraken meer over gedaan.

Volgens farmaceutisch marktanalist Abdel Majid Belaïche, heeft Marokko wel de techniek in huis om zelf vaccins te produceren. Ook de algemeen directeur van de Marokkaanse farmaceut Pharma 5, Myriam Lahlou-Filali, zegt dat Marokko het vermogen heeft om vaccins te produceren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team