Zoeken

Steeds minder Spaans gesproken in Marokko

6 augustus 2022 - 18:20 - Marokko

©

In landen als de Verenigde Staten en Equatoriaal Guinea wordt steeds meer Spaans gesproken. Maar in Marokko en de Filippijnen gaat die taal achteruit.

"Onze ogen zijn niet gericht op de kracht van het Spaans in de wereld," zei David Fernandez, hoogleraar aan de afdeling Moderne Filologie van de Universiteit van Alcalá in Madrid. Hij is de auteur van "Las afueras del español" (uitgeverij Peter Lang). In een interview met EFE legde hij uit dat de Verenigde Staten tegen 2060 het land met het grootste aantal Spaanssprekenden zou kunnen worden. Men gaat uit van ongeveer 128 miljoen mensen.

Lees ook: Woordenboek Tamazight gratis verkrijgbaar

De "Hispanics vormen een vrij sterke gemeenschap in de Verenigde Staten", verklaarde de deskundige. Hij geeft aan dat Spaans veel gesproken wordt in "staten als Texas en Florida". Toch blijft het een uitdaging dat de kleinkinderen van deze mensen de taal blijven spreken en zichzelf als Hispanics beschouwen. Vandaar de noodzaak om Spaans te onderwijzen om nieuwe sprekers aan te trekken.

Het merendeel van degenen die in de Verenigde Staten van de lagere school tot de universiteit een andere taal leren, kiest Spaans. Dit wijst al op het belang van de taal in de Verenigde Staten, maar ook in Equatoriaal Guinea, een vroegere Spaanse kolonie en het enige land in Afrika waar Spaans een officiële taal is. In Marokko is het Spaans echter "op de terugweg", verklaarde Fernandez, die vaststelt dat slechts 1% van de bevolking van het koninkrijk de taal spreekt.

Volgens het Instituto Cervantes is Spaans of het Castiliaans de officiële taal in ongeveer 20 Latijns-Amerikaanse landen, Spanje en Equatoriaal-Guinea. Het wordt gesproken door ongeveer 591 miljoen mensen, dat is 7,5% van de wereldbevolking.

Lees ook: Universiteit Murcia brengt Spaans-Darija woordenboek uit

In het noorden van Marokko is nog een grote meerderheid van de bevolking voorstander van de Spaanse taal. Dit heeft historische gronden. Ook de nabijheid van Sebta en Melilla spelen en rol. Bovendien is Spanje met de veerboten ook vlot bereikbaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team