Zoeken

Miljoen Marokkanen bedreigd door armoede

21 december 2020 - 11:00 - Economie

©

De denktank Policy Center for the New South, heeft de resultaten van een studie gepubliceerd met als titel: "Effecten van Covid-19 op de Marokkaanse economie: een eerste evaluatie". Volgens de studie kunnen Marokkanen die in de informele sector werken, waarvan 80% geen sociale zekerheid heeft, in een zorgwekkende situatie terechtkomen.

De sociale gevolgen van de gezondheidscrisis zijn nog veel ernstiger. Duizenden Marokkanen verloren van de ene op de andere dag hun baan. Werknemers in de sectoren textiel, kleding, transport, bouw, handel en horeca worden het hardst getroffen. Hoewel de staatssteun helpt om het hoofd boven water te houden, is de koopkracht van Marokkanen drastisch afgenomen. "Mensen die hun inkomen totaal zijn verloren en geen spaargeld hebben, lopen het risico om in de armoede terecht te komen", zegt le360.

Volgens de economen van de denktank zouden één miljoen Marokkanen met minder dan 13 dirham per dag moeten rondkomen, oftewel 3,2 dollar. De kwetsbare bevolking die leeft van minder dan 4,8 dollar of 20 dirham per dag, zou op het einde van dit jaar 5,8 miljoen mensen vertegenwoordigen.

De werkloosheid gaat ook nog wel een tijd voortduren. Volgens cijfers van de Hoge Commissie voor Planning zijn er 190.000 mensen werkloos geworden sinds het begin van de crisis, tussen het eerste en het derde kwartaal van 2020. Daardoor is het werkloosheidspercentage gestegen naar 12,7% in plaats van 10,5%. Dezelfde bron specificeert dat de denktank verwacht dat het werkloosheidspercentage zal oplopen tot 13,6%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team