Zoeken

Sterke toename Marokkaanse vastgoedaankopen in Spanje

4 februari 2021 - 10:00 - Economie

©

Van het onroerend goed dat in 2020 in Spanje is verkocht, is een aanzienlijk deel opgekocht door Marokkanen. Het Marokkaanse deviezenkantoor heeft daarom besloten om deze transacties strenger te gaan controleren.

In het vorige jaar zijn er in Spanje in totaal 3000 vastgoedtransacties gesloten met Marokkaanse staatsburgers. Het gaat hier vooral om Marokkanen die in Spanje wonen, meldt de krant Assabah. De populariteit van het Spaanse onroerend goed bij Marokkanen is te verklaren door een flinke daling van de vastgoedprijzen in Spanje. Volgens het Spaanse hypotheekregister hebben 2248 Marokkanen in 2020 een appartement in Spanje gekocht.

In het eerste kwartaal van 2020 werden 987 Spaanse appartementen gekocht door Marokkanen. Door de uitbraak van het coronavirus en de beperkende maatregelen daalde dit aantal in het tweede kwartaal naar 521 verkochte appartementen. In het derde kwartaal werd er weer een stijging genoteerd en zijn er 749 appartementen opgekocht door Marokkanen. Hoewel de cijfers van het laatste kwartaal van 2020 nog niet zijn gepubliceerd, is al wel duidelijk dat in deze periode het aantal aangekochte appartementen is gestegen ten opzichte van het derde kwartaal. Met een totaal van ruim 3000 aangekochte appartementen, staan Marokkanen op de vijfde plaats van de ranglijst van buitenlanders die in Spanje een appartement hebben gekocht in 2020.

De hoeveelheid transacties hebben de argwaan gewekt van het Marokkaanse deviezenkantoor. Het overheidsorgaan heeft contact opgenomen met de Spaanse autoriteiten om de oorsprong van het geld waarmee de appartementen zijn aangekocht te kunnen achterhalen en om de identiteit van de kopers vast te kunnen stellen. Ook worden er verschillende maatregelen genomen om de massale uitstroom van dirhams die wordt veroorzaakt door deze trend te kunnen beperken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team