Zoeken

Militaire samenwerking VS en Marokko grote stap vooruit

12 maart 2022 - 09:40 - Wereld

©

De Verenigde Staten hebben onlangs hun militaire samenwerking met Marokko verder uitgebouwd. Washington heeft een budgettaire financiering gekregen zodat het de deelname van het koninkrijk aan gezamenlijke militaire oefeningen kan blijven steunen.

"De minister van Defensie heeft zojuist een budgettaire financiering ondertekend die het Amerikaanse Afrika Commando (Africom) in staat stelt zijn samenwerking en training met Marokko te blijven voortzetten. Ons militair partnerschap met Marokko is sterk, en we hebben er alle vertrouwen in dat dit standvastige partnerschap in de komende jaren zal blijven groeien", zei Bardha Azari, woordvoerder van Africom, in een interview met Middle East Eye. Hiermee is een obstakel voor militaire samenwerking tussen de twee landen uit de weg geruimd.

Lees ook: Marokko en VS bereiden African Lion 2022 voor

Vorig jaar heeft het Amerikaanse Congres een amendement aangenomen dat de financiële steun aan Marokko voor multilaterale militaire oefeningen aan banden legt. Krachtens deze wijziging werd de vrijmaking van middelen afhankelijk gesteld van de toezegging van Rabat om een aanvaardbare politieke oplossing te vinden voor het conflict in de Sahara. De initiatiefnemers van dit amendement waren de Democratische senator Patrick Leahy en de Republikeinse senator Jim Inhofe. Aanleiding was de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in ruil voor de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen het koninkrijk en Israël.

Lees ook: Marokko-VS ontwikkelen routekaart voor militaire samenwerking

Tegen alle verwachtingen in gaat de militaire samenwerking echter gewoon verder. De Amerikaanse staatssecretaris Wendy Sherman, die momenteel een bezoek brengt aan Marokko, benadrukte de steun van Washington voor het door het koninkrijk voorgestelde autonomieplan voor de Marokkaanse Sahara, en prees de rol van Rabat bij de samenwerking op veiligheidsgebied in de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team