Zoeken

Londen wil veiligheidssamenwerking met Rabat uitbreiden

10 april 2022 - 23:00 - Wereld

©

Luchtmaarschalk Martin Elliot Sampson, Brits senior defensieadviseur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, is van mening dat de samenwerking op veiligheidsgebied een essentieel onderdeel is van de betrekkingen tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk. Het is de bedoeling van beide partijen dit verder te ontwikkelen.

"Op bepaalde gebieden van het defensiebeleid is het Verenigd Koninkrijk bijzonder trots. Een van die gebieden is ons opleidingsaanbod. Hopelijk zal Marokko ook in de komende jaren kunnen profiteren van militaire opleidingen in zowel Marokko als het Verenigd Koninkrijk," vertelt Martin Sampson in een interview met Morocco World News. Een ander aspect van de militaire samenwerking dat beide landen verder moeten ontwikkelen, is volgens Morampson de strijd tegen het terrorisme.

Lees ook: Marokko, een opkomende militaire macht in de regio

Vanwege de Covid-19 gezondheidscrisis is er vertraging opgetreden in de ontwikkeling van de militaire samenwerking. Niettemin is de hoge Britse militaire vertegenwoordiger optimistisch over de toekomst. Naarmate Marokko en de wereld de pandemie te boven komen, zo betoogde hij, zien beide landen uit naar verdere samenwerking. "Wij kijken met name uit naar de hervatting dit najaar van onze bilaterale oefening Jebel Sahara, ons paradepaardje," zei hij. Het gaat om een oefening die zorgt voor onderlinge uitwisselbaarheid tussen Marokkaanse en Britse eenheden.

Lees ook: Marokko, een opkomende militaire macht in de regio

Een van de belangrijkste redenen voor de nauwe samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en Marokko is beslist de strategische geopolitieke positie van het koninkrijk in Afrika. "De veiligheidskwesties in Afrika, vooral in de Sahel, zijn ook voor het Verenigd Koninkrijk van belang," verklaarde Martin Sampson. "Met de toenemende ongerustheid over de achteruitgang van de veiligheidssituatie in de Sahel en de gevolgen ervan, zoals meer migratie naar Noord-Afrika en Europa en de smokkel van illegale goederen, zal het uitwisselen van deskundigheid op deze punten steeds belangrijker worden voor onze wederzijdse betrekkingen", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team