Zoeken

Passagiers Royal Air Maroc vlucht verhinderen uitzetting migrant

4 juni 2023 - 12:30 - Wereld

©

Passagiers op een vlucht van Royal Air Maroc naar Casablanca blokkeerden zaterdag het vertrek van hun vliegtuig op de landingsbaan van de luchthaven van Gran Canaria, om de uitzetting van een migrant uit Guinee te voorkomen.

"Spanjaarden, wat heb ik gedaan? Open de deur, ik wil uitstappen", smeekte de man afkomstig uit Guinee Conakry, vastgebonden met een veiligheidsgordel en zittend op de vloer van het vliegtuig. Deze wanhoopskreet van de migrant, die werd begeleid door twee agenten van de nationale politie, werd gehoord door drie passagiers aan boord, later vergezeld door anderen, die ervoor zorgden dat het vliegtuig niet zou vertrekken en de vrijlating van de migrant eisten. De Guinese man mocht uiteindelijk het toestel verlaten volgens El Diario.

Lees ook: Passagiers vluchten tijdens noodlanding in Barcelona

De vlucht werd vertraagd om "deze persoon op het eiland te laten", bevestigde de nationale politie. Volgens een ooggetuige aan boord smeekte de migrant om niet uitgezet te worden naar zijn land omdat hij daar in hechtenis zou worden genomen. Drie passagiers vroegen of hij asiel had aangevraagd, waarop hij negatief antwoordde. Hierop spraken de passagiers met de agenten die de migrant begeleidden, volhoudend dat de uitzettingsprocedure illegaal was.

Lees ook: Ryanair vliegtuig op weg naar Marrakech gegijzeld door boze passagiers

De bemanning probeerde de passagiers te kalmeren, hen verzoekend te gaan zitten zodat het toestel zou kunnen opstijgen. De agenten van de nationale politie vroegen op hun beurt om de vlucht te vertragen, in afwachting van instructies van hun leidinggevenden. Na een oproep aan het Coördinatiecentrum voor Nood- en Veiligheid en de tussenkomst van passagiers, waarvan er één sprak met de gezagvoerder, bleef het vliegtuig aan de grond en stapte de migrant uit. De bemanning verhinderde één van de drie passagiers die de uitzetting had helpen voorkomen, om terug aan boord te gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team