Zoeken

Melilla: Marokko installeert antenne en brengt Spanje in verlegenheid

30 maart 2024 - 18:00 - Marokko

©

Marokko heeft op 10 maart een grote antenne geplaatst in het "niemandsland" tussen de grens van Melilla en Beni Ensar. Spanje is woedend over de installatie, die mogelijk bedoeld is voor spionage.

Volgens militaire bronnen in Melilla zou de antenne kunnen worden gebruikt om de communicatie van de Spaanse Guardia Civil, politie, militairen, inlichtingendienst CNI en politici in Melilla te controleren. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat er toestemming is gegeven voor de plaatsing van de antenne.

Lees ook: Marokko beschuldigd van stelen regen van Spanje

Marokkaanse bronnen uit de regio Nador beweren dat het om een interne radiozendmast gaat die de communicatie van het leger moet versterken. De installatie omvat een coaxkabel voor storingsvrije radiofrequenties en videobewaking, en een glasvezelkabel die gesprekken op meer dan een kilometer afstand kan detecteren en interpreteren.

Lees ook: Marokko "bezet" niemandsland bij Melilla, Spanje huivert

Het "niemandsland" tussen Melilla en Marokko valt de facto onder Marokkaanse jurisdictie, ondanks dat het op Spaans grondgebied ligt. Dit is vastgelegd in de 19e-eeuwse grenzen tussen beide landen. Geen van beide landen mag echter militairen in deze "neutrale zone" sturen. Beelden tonen echter minstens drie Marokkaanse militairen die de antenne installeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team