Zoeken

Marokkaans leger uitgerust met beste gevechtshelikopters ter wereld

21 maart 2024 - 10:00 - Marokko

©

Marokko ontvangt binnenkort 24 Amerikaanse Apache AH-64E gevechtshelikopters, die geavanceerder zijn dan de Tigers van Spanje. De aanschaf versterkt de Marokkaanse Koninklijke Luchtmacht aanzienlijk.

De Apache wordt gezien als een cruciaal wapen in een mogelijk conflict om de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla. In 2022 bestelde Marokko 24 Apache AH-64E’s bij Boeing. Het eerste exemplaar van dit ultramoderne gevechtsvliegtuig wordt de komende maanden geleverd. De Apache AH-64E overtreft de Russische Mi-28 Havoc en de Ka-52 Alligator op het gebied van technologie.

Lees ook: Marokkaans leger: historisch defensiebudget in 2024

Op de militaire basis in Khouribga worden voorbereidingen getroffen om de Apaches te ontvangen. De helikopters kunnen 256 doelen detecteren op een afstand van 16 kilometer en vliegen met een snelheid van 300 kilometer per uur. De Apache kan 16 lasergestuurde Hellfire-raketten dragen voor antitankwapens en 76 raketten voor onbepantserde doelen. Het 30 mm kanon aan boord vuurt 600 kogels per minuut af. Boeing benadrukt dat het model is uitgerust met de nieuwste communicatie-, navigatie-, sensor- en wapensystemen.

Spanje bezit daarentegen de Tiger-helikopter. Het land kocht zes HAP-varianten van Eurocopter en investeert in de bouw van 18 HAD-modellen. De Tiger HAD, ook wel HA-28 genoemd, is een multifunctionele helikopter die inzetbaar is bij nucleaire, biologische of chemische bedreigingen. Het kanon vuurt 450 kogels per minuut af met een bereik van 2,5 kilometer. Spanje moderniseert de Tigers naar de MkIII-versie en voegt Link16- en Satcom-functionaliteit toe.

Lees ook: Marokkaans leger verwacht levering geavanceerde helikopters

Zowel de Marokkaanse Apache AH-64E als de Spaanse Tiger beschikken over geavanceerde technologie. De Tiger blinkt uit in flexibiliteit, terwijl de Apache krachtiger is en in extreme omstandigheden kan opereren. Beide helikopters halen een topsnelheid van ongeveer 300 km/u, hebben een plafond van 4000 meter en wegen tussen de 6100 en 6600 kilogram, afhankelijk van het model. Volgens Infodefensa overweegt Spanje de aanschaf van de NH90 of H145M van Airbus om de flexibiliteit en efficiëntie van de landmacht te vergroten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team