Zoeken

Marokkaanse exporteurs verstrikt in Schengenvisa crisis

15 augustus 2023 - 16:00 - Marokko

©

Het einde van de visumcrisis is nog niet in zicht. Het blijft een groot obstakel voor Marokkaanse exporteurs die naar Europa willen reizen om deel te nemen aan B2B- en netwerkevenementen.

Na de Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs, is het nu de beurt aan Marokkaanse exporteurs om moeilijkheden te ondervinden bij het verkrijgen van visa om naar Europa te reizen. Ze zijn niet in staat om een afspraak te maken om hun visumaanvraag in te dienen. Tussenpersonen bieden 24 uur per dag, 7 dagen per week consulaire diensten aan, zo melden verschillende Marokkaanse media. Deze tussenpersonen boeken en verkopen afspraken tegen exorbitante prijzen op de zwarte markt. Ze profiteren van een bestaand tekort aan afspraken, dat tijdens de zomerperiode verergert door de toestroom van toeristen en studenten die een visum willen verkrijgen, en ook door de gespannen diplomatieke situatie tussen Marokko en Frankrijk.

Lees ook: Schengen visa in Marokko: chaos door tussenpersonen

Door deze situatie is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om een afspraak te maken om een visum te krijgen, wat een belemmering vormt voor de deelname van Marokkaanse professionals aan B2B- en netwerkevenementen, waaronder belangrijke landbouwbeurzen zoals de komende editie van Fruit Attraction die begin oktober in Madrid zal plaatsvinden, meldt Fresh Plaza. "Dit jaar kunnen we niet deelnemen aan Fruit Attraction in Madrid vanwege de chaotische uitbesteding van consulaire diensten. Een afspraak maken om een visum aan te vragen is bijna onmogelijk. We hebben simpelweg afgezien van een deelname aan het evenement, wat erg nadelig is aangezien de meeste van onze zaken met Europese klanten worden gedaan," klaagt een exporteur van verse producten uit het noorden van Marokko.

Lees ook: Een derde Schengenvisa-aanvragen Marokkanen afgewezen

Een andere exporteur van verse producten, gevestigd in centraal Marokko, getuigt: "Mijn visum verliep net voor de zomerperiode. Voor het eerst sinds het begin van mijn activiteit ga ik Fruit Attraction missen, en dat geldt ook voor veel andere exporteurs wiens visa zijn verlopen. Exposanten profiteren van speciale procedures via organisatoren of kamers van koophandel, maar dat geldt niet voor alle bezoekers van de tentoonstelling. Ik heb ervoor gekozen om niet toe te geven aan de chantage van illegale tussenpersonen en geen hulp te vragen die niet nodig zouden moeten zijn voor een basisdienst."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team