Zoeken

Marrakesh zonder paardenkoets is geen Marrakesh

21 mei 2021 - 16:20 - Marokko

©

Het geluid van de trappelende hoeven op de kasseien is niet meer weg te denken in de straten van Marrakesh. De paardenkoets is een toeristisch symbool van de rode stad geworden die ondanks de modernisering de tand des tijds heeft doorstaan.

Het traditionele vervoersmiddel is populair bij zowel buitenlandse als Marokkaanse bezoekers in de stad. De paardenkoetsen maken al decennia lang deel uit van het straatbeeld van Marrakesh. Afgezien van het feit dat de “kuchis” ecologisch verantwoord zijn, brengen ze bezoekers langs talloze historische plekken en natuurschoon.

De paardenkoetsen in Marrakesh hebben ook in deze moderne tijd hun plaats gevonden als immaterieel erfgoed dat de aantrekkingskracht van de rode stad vergroot. Volgens onderzoekers dateert het huidige ontwerp van de koetsen uit de 19e eeuw. Daarmee zijn de rijtuigen onderdeel van het culturele erfgoed van de stad.

De voorzitter van de Beroepsvereniging van Eigenaars en Bestuurders van Paardenkoetsen in Marrakesh, Hassan Lakhdar, vertelt in een verklaring aan persbureau MAP dat de ’koutchi’ vroeger diende als vervoermiddel voor inwoners van de stad. Tegenwoordig zijn de koetsen erg belangrijk voor het toerisme in Marrakesh.

Lakhdar verklaart dat de dienst flink is gemoderniseerd dankzij de steun van de Society for the Protection of Animals and Nature (SPANA), die elke vier maanden een technische inspectie van de voertuigen organiseert. Ook organiseren zij jaarlijkse wedstrijden om de beste coureurs te belonen.

Helaas zijn ook de paardenkoetsen van Marrakesh niet ontkomen aan de malaise die er heerst in de toerisme-sector door de coronaviruspandemie. Lakhdar ondersteunt de eigenaren van de paardenkoetsen zodat ze de economisch zware tijden kunnen doorstaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team