Zoeken

Marrakech: waarheid over ontvoerd kind voor orgaandiefstal

21 februari 2023 - 20:00 - Marokko

©

Op sociale media werd een afbeelding geplaatst waarop een kind is te zien dat in een ziekenhuisbed ligt. De foto wordt vergezeld van misleidende geluidsopnamen waarin wordt beweerd dat het om een ontvoering gaat, met als doel een vitaal orgaan te verwijderen. Dit is wat er echt aan de hand is.

In een verklaring zegt de Nationale veiligheidsdienst (DGSN) dat dit om fake nieuws gaat. Er werd geen kind ontvoerd en geamputeerd, om daarna op straat in Marrakech achtergelaten te worden. Volgens de politie is de montage het werk van mensen die gedreven worden door de wens om paniek te zaaien onder de Marokkaanse bevolking.

Lees ook: Virale video plotse overlijden imam Oujda is fake

Na een verificatie van het bericht zegt de DGSN dat de feiten in de geluidsopnames nooit hebben plaatsgevonden in Marrakech of elders in Marokko. De dienst meldt dat dezelfde valse informatie ook al in september 2022 werd gepubliceerd. Er wordt momenteel een onderzoek ingesteld om de betrokkenen te identificeren, zodat ze voor hun daden ter verantwoording kunnen worden geroepen.

Lees ook: Foto roept vragen op over legalisatie kindhuwelijk in Marokko

In Marokko wordt het verspreiden van nepnieuws streng bestraft door de wet, vooral als het gaat om informatie die de veiligheid en de gemoedsrust van burgers ondermijnt. De straf is niet alleen gericht op de mensen achter de valse informatie, maar ook op degenen die bijdragen aan de verspreiding ervan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team