Zoeken

Virale video plotse overlijden imam Oujda is fake

17 januari 2023 - 17:00 - Marokko

©

De vrijgave van een video waarop de dood van een imam, die blijkbaar in Marokko tijdens het vrijdaggebed op 6 januari te zien is, ging viral op Facebook en Twitter. Wat is het werkelijke verhaal?

Op verschillende Facebook- en Twitteraccounts is een video gedeeld waarop de dood van een Marokkaanse imam te zien zou zijn tijdens zijn preek op het vrijdaggebed. De video toont een in het wit geklede imam die tijdens zijn preek zijn stem laat zakken, pauzeert en tenslotte blijkbaar het bewustzijn verliest. Een aantal mensen snellen hem te hulp. "Op vrijdag overleed de imam van de Omar ibn al-Khattab moskee in Marokko terwijl hij op de minbar (het platform van waaruit de preek wordt uitgesproken) stond", luidt het account dat de beelden deelde en waar op 11 januari meer dan 2700 bezoekers naar gekeken hebben.

Lees ook: Gevangenis voor imam die leerlingen mishandelde in Marokko

De redactie van France24 checkte de feiten. Ze vonden videobeelden en stuitten op Al-Nas, dat er op 2 januari een artikel over publiceerde. Voor zover bekend is de imam niet overleden, maar is hij "herstellende na een verblijf in het ziekenhuis". Het incident vond naar verluidt plaats "in de moskee Omar ibn al-Khattab in Oujda". De redactie merkte ook op dat de gebeurtenissen dateren van 16 juni vorig jaar. Ze wisten ook in contact te komen met Anouar, een bezoeker van de moskee. Hij stelt een paar maanden geleden getuige te zijn geweest van het incident. Hij verzekerde hen dat de imam nog steeds in dezelfde moskee werkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team