Zoeken

Foto roept vragen op over legalisatie kindhuwelijk in Marokko

9 januari 2023 - 14:00 - Marokko

©

De publicatie van een foto waarop vermeende Marokkaanse meisjes in trouwjurken worden vastgehouden door oudere mannen, is viraal gegaan op sociale media. Sommigen zeggen dat de foto in Marokko genomen werd. Maar klopt dat?

De foto van kinderen in trouwjurken werd op 1 januari op Twitter geplaatst door een internetgebruiker met het bijschrift: "Marokko legaliseert het huwelijk tussen mannen en meisjes".

Lees ook: Hoe Marokko een einde wil maken aan kindhuwelijken

Minister Mustafa Ramid, belast met Mensenrechten en Betrekkingen met het Parlement, stelde dat huwelijken tussen mannen en minderjarigen in het belang van de meisjes zijn. "Open je ogen, dit is waarom er gevallen van pedofilie zijn". Hij wil het graag gelegaliseerd zien. Feministen zetten daarna het web in vuur en vlam.

Lees ook: Marokko debatteert over verbod op kindhuwelijken

Is deze foto echt genomen in Marokko en zou het kinderhuwelijk er ook gelegaliseerd zijn? Internetgebruikers hebben de feiten gecontroleerd en ontdekten dat de foto in 2012 in Palestina was genomen. Anderen verwezen naar de datum waarop de wet die kinderhuwelijken strafbaar stelt in Marokko werd ingevoerd. In 2004 werd de huwbare leeftijd in de gezinswet namelijk vastgesteld op 18 jaar. Vroeger was de wettelijke leeftijd 15 jaar. Volgens de verificatie van internetgebruikers is de publicatie van de Twitter-gebruiker dus nepnieuws.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team