Zoeken

Marokko verloor WK-2010 door corruptie

18 november 2023 - 21:30 - Sport

©

De Franse journalist Romain Molina heeft onthullende uitspraken gedaan over de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal in 2010, waarbij hij stelt dat Marokko dit evenement onterecht is misgelopen ten gunste van Zuid-Afrika.

Tijdens een ’Space’ op X verklaarde Molina dat Zuid-Afrika het WK 2010 heeft ’gekocht’. "De Zuid-Afrikanen hebben hiervoor betaald, met name aan mensen uit het Caribisch gebied en Noord-Amerika," zei hij. Volgens de journalist had Marokko het eerste Afrikaanse land moeten zijn dat een WK organiseerde, en niet Zuid-Afrika.

Lees ook: Marokko wil niet ingaan op corruptieschandaal WK-2010

Molina versterkte zijn bewering door te verwijzen naar een fonds dat door de Zuid-Afrikaanse regering werd opgezet om de Afrikaanse diaspora te ondersteunen. Dit fonds werd beheerd door personen die tot de machtigste figuren in het wereldvoetbal behoorden. Hij voegt eraan toe dat het ironische aan het verhaal is dat de FIFA geld aan Zuid-Afrika toekende. "Zuid-Afrika vroeg de FIFA om enkele miljoenen die voor hen bestemd waren, in te houden om dit fonds te financieren, oftewel om te corrumperen."

Lees ook: Marokko won stemming WK-2010, niet Zuid-Afrika

Het is niet de eerste keer dat er onthullingen worden gedaan over de toewijzing van het WK 2010. In 2015 onthulde de Sunday Times dat Marokko het WK 2010 onrechtmatig was misgelopen ten gunste van Zuid-Afrika. Dat jaar voerde de New York Times ook een onderzoek uit dat de betrokkenheid van Zuid-Afrika bij corruptie van verschillende FIFA-functionarissen om de organisatie van het evenement te winnen, aantoonde. Volgens het blad zou de Zuid-Afrikaanse regering 10 miljoen dollar hebben betaald aan Chuck Blazer, lid van het uitvoerend comité van de FIFA, en zijn medewerkers om voor Zuid-Afrika te stemmen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team