Zoeken

Marokko won stemming WK-2010, niet Zuid-Afrika

7 juni 2015 - 22:00 - Sport

©

Marokko won in 2004 de stemming voor de organisatie van het WK-2010. Dat stelt Ismail Bhamjee, Botswaanse lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA die toen deelnam aan de stemming.

The Sunday Times zou een video bezitten waarin Bhamjee vertelt hoe er na de stemming op 15 mei 2004 in Zurich met de stembrieven werd gesjoemeld. Marokko kreeg officieel 10 stemmen tegen 14 voor Zuid-Afrika. Maar in werkelijkheid zou Marokko twee stemmen meer dan Zuid-Afrika hebben gekregen.

Bhamjee legt uit dat de leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA na de stemming samen kwamen en dat Marokko de meerderheid van de stemmen had gekregen. Nadien werd er volgens hem fraude gepleegd zodat het WK aan Zuid-Afrika kon worden toegekend.

De Britse krant zou de video naar de FIFA hebben doorgestuurd. De Wereldvoetbalbond zou echter hebben geweigerd om onderzoek naar de verklaringen van Bhamjee te doen.

De FBI en het Amerikaans gerecht doen al maanden onderzoek naar de corruptie binnen de FIFA. Dit gebeurt in samenwerking met Joseph Blatter, baas van de Wereldvoetbalbond, die afgelopen dinsdag zijn ontslag nam. Hij was enkele dagen daarvoor opnieuw aan het hoofd van de bond verkozen. Blatter was 17 jaar lang baas van de FIFA.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team